Hoe maak je perzikwijn - Een beginner's handleiding
|

Hoe maak je perzikwijn – Een beginner’s handleiding

Zoete, zachte perziken zijn een van de grootste geschenken van de zomer. Als je een overvloed aan perziken hebt, zorg er dan voor dat je er wat opzij zet om een ​​partij perzikwijn te maken!

Perzikwijn is een van onze favoriete landwijnen om van te genieten – het smaakt naar zomer in een fles en het is perfect als het gekoeld wordt geserveerd met een kaasplankje op een warme zomeravond. Als je nieuw bent in het maken van je eigen zelfgemaakte wijn, geen zorgen! We begeleiden je stap voor stap door het proces en je zult binnen de kortste keren je eigen perzikwijn maken. Laten we gaan brouwen!

Is perzikwijn zoet?

De magie van het maken van je eigen wijn is dat je het volledig kunt aanpassen om te maken wat je wilt! We leren je hoe je een droge, halfdroge, halfzoete en zoete perzikwijn kunt maken – allemaal van hetzelfde recept!

Welke kleur heeft perzikwijn?

De kleur van je uiteindelijke wijn hangt sterk af van de blos van de perzikhuiden op je partij perziken. Als je perziken veel rood hebben, krijg je een koraal- of zelfs roze wijn. Als je perzikhuiden erg oranje of bleekgeel zijn, zal je wijn dichter bij het gele spectrum zijn.

Welke apparatuur heb ik nodig om perzikwijn te maken?

Ik raad de volgende wijnbereidingsbenodigdheden aan voor beginners. Hoewel je zeker luxer kunt gaan dan dit, zijn dit allemaal de absolute minimale tools die je nodig hebt voor perzikwijn en zou de totale kosten onder de € 55,- moeten zijn.

Een primaire fermentatiecontainer:

Hoewel we een fermentor gebruiken die is ontworpen voor wijn, kun je ook een grote emmer, grotere pot of kruik gebruiken. Je moet ervoor zorgen dat de container 40% groter is dan de hoeveelheid wijn die je wilt eindigen. Dit lijkt misschien te groot, maar je hebt de extra ruimte om drie redenen nodig:

  1. De verse vruchten in de primaire fermentatie nemen veel ruimte in beslag.
  2. De gist heeft ruimte nodig om alle bubbels te krijgen.
  3. Extra ruimte = extra zuurstof voor de gist om mee te werken.

Het perzikwijnrecept hieronder is voor 4 liter wijn, dus je wilt een container die minstens 2 liter groot is.

Een carboy voor secundaire fermentatie

Dit is gewoon een chique woord voor een grote glazen fles! We kopen bundels van een gallon carboys met een luchtvergrendeling en kurk, maar je kunt ze ook in grotere maten kopen als je van plan bent om grotere batches wijn te maken. Welke maat je ook kiest, zorg ervoor dat je carboy een smalle hals heeft – minder oppervlakte van de wijn blootgesteld aan zuurstof is een goede zaak!

Een luchtvergrendeling:

Oké, deze is niet technisch noodzakelijk, maar ze kosten minder dan € 3 en ze maken het wijnmaken veel gemakkelijker. De luchtvergrendeling laat het koolstofdioxide van de fermentatie vrij zonder zuurstof of iets anders in je wijn te laten. We gaan dieper in op de soorten luchtvergrendelingen in onze fruitwijnen post.

Flessenvulapparatuur:

Hoe je je afgewerkte wijn bottelt, is aan jou! We houden van flip-top glazen flessen omdat ze gemakkelijk en schattig zijn, maar je kunt ook nieuwe of gerecyclede wijnflessen en een kurkapparaat gebruiken, of zelfs glazen inmaakpotten.

Een hevel/flessenvuller maakt het veel gemakkelijker om je wijn over te hevelen, of over te brengen/bottelen, zonder de sediment te verstoren. Het is een efficiënte manier om wijn van de ene container naar de andere over te brengen zonder de sediment te verstoren.

Je hebt ook een container met een kraan nodig die je kunt gebruiken om te bottelen. Je kunt een speciale bottelings emmer kopen, maar we gebruiken gewoon onze primaire fermentor.

Standaard keukenapparatuur

Alles wat je verder nodig hebt, zijn dingen die je waarschijnlijk al in je keuken hebt, zoals lepels, trechters en zeven. Klaar met je apparatuur? Laten we het hebben over de ingrediënten!

Welke ingrediënten heb ik nodig voor perzikwijn?

Je hebt slechts een handvol ingrediënten nodig voor perzikwijn. Laten we erin duiken!

Peaches (obviously!)

Verse, in het seizoen zijnde perziken worden aanbevolen. Ontpit ze, snijd ze in plakjes of hak ze grof en vries ze vervolgens in. Het invriezen van de perziken breekt de celstructuur af, zodat ze bij het wijnmaken hun sappen gemakkelijker vrijgeven.

Wholesome Protip

Laat de schil op de perziken zitten! Dit voegt een mooie kleur toe aan je afgewerkte wijn.

Suiker

Je hebt hier veel biologische rietsuiker nodig. Maar wees gerust, droge wijnliefhebbers – het grootste deel van die suiker zal de gist voeden en zal worden omgezet in alcohol, dus het toevoegen van veel suiker betekent niet noodzakelijk dat je eindigt met een zoete wijn. Als je een andere zoetstof wilt gebruiken, kan dat, maar dan is het geen wijn meer en verandert het proces een beetje. Dus vandaag houden we het bij witte suiker.

Water

Bronwater uit de winkel of gefilterd water is het beste – gechloreerd kraanwater kan interfereren met je gist!

Gist

Gist is wat het fruit, de suiker en het water in wijn verandert! Veel mensen gebruiken wilde gist om wijn te brouwen – het is de klassieke manier om wijn te maken – maar om het gemakkelijk te houden voor beginners, raden we aan om gekochte wijnmakersgist te gebruiken. We gebruiken Red Star Premier Blanc Yeast voor onze perzikwijn.

Wijnadditieven

Fruit, suiker, gist en water zijn alles wat je nodig hebt om perzikwijn te maken, maar er zijn enkele additieven die je kunt gebruiken om de smaak, fermentatie en uitstraling van je wijn te verbeteren. Dit is wat we gebruiken in onze perzikwijn:

  • Zuur: Om een goede gebalanceerde smaak te krijgen, is het fijn om zuur toe te voegen aan je zelfgemaakte wijn. Je kunt dit doen door citrusvruchtensap te gebruiken – citroenen en citroensap zijn bijzonder goed bij perziken – of je kunt voor consistentie gaan en een hoogwaardige wijnmakers zuurmix gebruiken.
  • Pectine-enzym: Als je een knapperige, heldere wijn wilt, wil je pectine-enzym gebruiken in je brouwsel. Dit helpt de wijn op te klaren na de fermentatie. Als een troebele of troebele wijn je niet stoort, sla dan het pectine-enzym over!
  • Tannine: Tannine voegt een beetje samentrekkendheid toe aan je wijn – wat een goede zaak kan zijn voor een gebalanceerde smaak! Je kunt tannine toevoegen door gekochte Wine Tannin te gebruiken of door gewoon een kopje of twee sterk gebrouwen zwarte thee toe te voegen.

fermentatie traag verloopt, kan wat gistvoedingsstof de fermentatie reactiveren en je wijn helpen.

Kan ik bevroren perziken gebruiken?

Absoluut, bevroren perziken werken zelfs beter dan verse! Zelfs als je net je perziken hebt geplukt, raden we aan om ze eerst in te vriezen zodat het sap gemakkelijker vrijkomt.

Hoeveel perziken heb ik nodig?

Wijnmaken is meer een kunst dan een wetenschap, dus je kunt hiermee een beetje experimenteren. Over het algemeen heb je tussen de 3 en 3,5 pond perziken nodig voor 4 liter perzikwijn.

Hoe maak ik een droge perzikwijn (of een zoete perzikwijn)?

De zoetheid van je afgewerkte wijn hangt af van zowel de hoeveelheid suiker die je toevoegt als hoeveel suiker je wijn gist kan eten. Verschillende giststammen eten verschillende hoeveelheden suiker en leven tot een hoger alcoholgehalte – een gist die een hoger alcoholgehalte kan verdragen, zal je meestal een drogere wijn geven.

Als je een overvloed aan perziken hebt, zorg er dan voor dat je er wat opzij zet om een ​​partij perzikwijn te maken!

Als je net begint, raad ik aan om te beginnen met 2-3 pond suiker en een gist met een gemiddelde alcohol tolerantie. Met een alcohol tolerantie van 14% is Red Star Premier Blanc een geweldige gist voor een halfdroge wijn voor beginners, en je kunt daarna naar smaak zoeten.

Als je een overvloed aan perziken hebt, zorg er dan voor dat je er wat opzij zet om een ​​partij perzikwijn te maken!

Voor een zoetere wijn voeg je meer suiker toe met dezelfde gist tijdens het wijnmaakproces, of voeg je een eenvoudige siroop toe vlak voor het serveren. Voor een drogere wijn gebruik je minder suiker met dezelfde gist tijdens het wijnmaakproces, of kies je een gist met een hogere alcohol tolerantie.

Hoe maak je zelfgemaakte perzikwijn?

Voor visuele leerlingen raden we aan om onze tutorial voor aardbeienwijn te bekijken, waar we alles stap voor stap hebben uitgelegd met afbeeldingen. Maar hier is de basisinstructie voor het maken van perzikwijn:

  1. Steriliseer je apparatuur.
  2. Maak de most door je bevroren fruit, suiker en pectine-enzymen in je primaire fermentatiecontainer te mengen. Dek af en zet apart gedurende maximaal 24 uur (maar minstens een paar uur).
  3. Wanneer 24 uur voorbij is, meng je de wijn gist met niet-gechloreerd water en zet je het apart.
  4. Roer de geselecteerde additieven in de primaire fermentor, samen met niet-gechloreerd water en het gist/water mengsel.
  5. Sluit de fermentor af en plaats er een waterslot gevuld met water op.
  6. Roer de wijn minstens één keer per dag door – dit kan door de hele container te draaien of door de wijn goed te roeren door het deksel eraf te halen.
  7. Laat alles fermenteren totdat het waterslot dramatisch minder bubbelt. Voor ons gebeurt dit meestal bij perzikwijn binnen 7-10 dagen.
  8. Zeef het fruit uit en transfer de wijn naar je secundaire fermentatievat – meestal een schone karaf. Plaats er een waterslot op en laat het fermenteren totdat er geen bubbels meer zijn.
  9. Fles je wijn en laat het rijpen.

Als je een overvloed aan perziken hebt, zorg er dan voor dat je er wat opzij zet om een ​​partij perzikwijn te maken!

Moet ik campden tabletten gebruiken in deze wijn?

Campden tabletten zijn een veelgebruikte toevoeging in zelfgemaakte wijn om de wijn te steriliseren op verschillende momenten tijdens het wijnmaakproces. Ze doden alle gist en bacteriën.

Velen gebruiken ze om de fermentatie te stoppen voordat deze volledig is voltooid als ze een bepaald niveau van zoetheid willen bereiken. Sommigen voegen ze toe aan de wijn vlak voor het bottelen om er zeker van te zijn dat de fermentatie voorbij is om het maken van flessenbommen te voorkomen.

Zelf gebruik ik geen Campden tabletten. Voornamelijk omdat ik ze gewoon niet nodig vind in mijn wijnmaakproces, maar ook omdat ik het leuk vind om wilde gisten en bacteriën in mijn creaties op te nemen. Er zijn tal van bronnen op internet over het gebruik van Campden tabletten als sterilisatie van belang is voor jou.

Moet perzikwijn worden gekoeld?

In het algemeen, als het alcoholgehalte van je wijn onder de 15% ligt, moet je het gekoeld bewaren. Als het boven de 15% is, zou je het veilig op kamertemperatuur moeten kunnen bewaren.

Om het alcoholgehalte van je wijn te bepalen, kun je de soortelijke massa meten met een hydrometer, of het schatten door te kijken naar de alcohol tolerantie van de gist die je hebt gebruikt.

Bron: YouTube video

Vergelijkbare berichten