Zelfgemaakte Perzikwijn Het Recept

Zelfgemaakte Perzikwijn – Het recept

Om  (h)eerlijke Zelfgemaakte perzikwijn te maken volg je de onderstaande instructies

Opbrengst: 4 LITER voorbereidingstijd: 30 MINUTEN – extra tijd: 30 DAGEN – totaal tijd: 30 DAGEN 30 MINUTEN

Perziken zijn een van de gemakkelijkste vruchten om te gebruiken voor zelfgemaakte wijn. Volg dit perzikwijn-recept en leer vandaag nog perzikwijn te maken.

Ingrediënten

 • 3 tot 3 1/2 pond bevroren perzikplakjes of -stukjes (geen pitten, maar laat de schil erop zitten)
 • 3 pond rietsuiker (hiermee maak je een halfdroge wijn)
 • 1/2 theelepel pectine-enzym, optioneel
 • Niet-gechloreerd water
 • 1/4 pakket Red Star Premier Blanc gist
 • 1 theelepel zuurblend OF 2 eetlepels citroensap
 • 1/8 theelepel wijn-tannine of 2 kopjes sterk gebrouwen zwarte thee

Lees ook: Hoe maak je perzikwijn – Een beginner’s handleiding

Instructies

Voordat je begint

 1. Was al je gereedschap en steriliseer het tot het gewenste niveau van reinheid. Houd dit niveau van reinheid gedurende het hele proces aan.

Het maken van de Zelfgemaakte Perzikwijn

 1. Voeg in een grote emmer, een grote pot, of speciaal ontworpen fermenter, de bevroren vruchten, rietsuiker en pectine-enzym (toe als je het gebruikt). Dek af en laat staan tot de perziken ontdooid zijn en het hele mengsel behoorlijk sappig is – minstens vier uur, tot 24 uur.
 2. Wanneer de 24 uur voorbij is (of eerder als het fruit ontdooid is), combineer dan ongeveer een kopje water met de gist in een kleine kom en zet apart om 10 minuten wakker te worden.
 3. Voeg de zuurblend of citroensap en tannine of zwarte thee toe aan het perzikmengsel. Voeg genoeg water toe om het totale volume van het mengsel tot ongeveer 2 liter te brengen – het hoeft niet perfect nauwkeurig te zijn.
 4. Giet het gistwater in het mengsel en roer goed om te agiteren. Sluit het deksel op de fermenter en voorzie het van een waterslot.

Chris K Cockrum's Winemaking Page

Primaire fermentatie

 1. Plaats de fermenter op een plek uit direct licht, maar waar je er wel een oog op kunt houden. Roer het mengsel minstens één keer per dag goed door door te roeren of te draaien.
 2. De fermentatie zou binnen 1-3 dagen moeten beginnen. Blijf gedurende de hele primaire fermentatiestadium goed roeren of draaien.
 3. Wanneer de bubbels aanzienlijk vertragen in het waterslot (meestal rond de 7- tot 10-daagse markering voor ons met deze wijn, maar het zal variëren op basis van de warmte van je huis), is je primaire fermentatie klaar.

Secundaire fermentatie

 1. Plaats een trechter met een zeef in de hals van een gesteriliseerde carboy. Je kunt ook een speciale brouw-trechter met een zeef gebruiken als je dat wilt.
 2. Gebruik een grote pollepel om de perzikstukjes eruit te scheppen en door de zeef en trechter te gieten.
 3. Druk de perzikstukjes in de zeef om zoveel mogelijk van de vroege wijn eruit te krijgen.
 4. Wanneer de zeef vol is, gooi dan het gebruikte mengsel in de compost en vervang het. Blijf herhalen totdat het grootste deel van het fruit uit de wijn is.
 5. Giet de rest van de wijn door de zeef en trechter.
 6. Je wilt dat de wijn tot aan de onderkant van de hals van de carboy komt. Als je te veel hebt, kun je jezelf een glas “nog-niet-afgewerkte-maar-toch-heerlijke wijn” inschenken. Als je te weinig hebt, kun je het aanvullen met meer niet-gechloreerd water.
 7. Voorzie de carboy van een waterslot. Al deze agitatie zal eventuele trage fermentatie opnieuw actief maken, dus ik raad aan om de carboy op een plek te plaatsen waar je hem gemakkelijk in de gaten kunt houden (maar nog steeds uit direct zonlicht).
 8. Zodra je weet dat het niet overal wijn gaat spuiten, kun je de carboy verplaatsen naar een donkere, uit de weg gelegen plek om de langere secundaire fermentatie te doen.
 9. Secundaire fermentatie is voltooid wanneer de wijn “stil” is, wat betekent dat er geen koolzuur in de wijn zit, geen bubbels in het waterslot en de wijn helder is. Dit kan variëren van een paar weken tot maanden, afhankelijk van een aantal factoren. Bottel niet totdat de wijn stil is.

Bottelen en verouderen

 1. Gebruik een hevel om de afgewerkte perzikwijn – met achterlating van het sediment – over te brengen van de carboy naar de bottel-emmer (of de primaire fermenter als deze een kraan heeft).
 2. Voorzie de spigot van de bottelcontainer van een flessenvuller, indien gebruikt.
 3. Vul schone, gesteriliseerde flessen met behulp van de flessenvuller of gewoon de spigot.
 4. Sluit de flessen af met een dop, kurk of sluiting. Label de flessen.
 5. Bewaar op een koele, donkere plek (als je kurken gebruikt, draai de flessen dan op hun zij om de kurken nat te houden) en laat het minstens 30 dagen rijpen, maar bij voorkeur 6-12 maanden voor de beste smaak.

Opmerkingen

 • Als je perzikwijn na de secundaire fermentatie te droog smaakt, wil je het terug zoeten met behulp van het proces dat wordt beschreven in ons aardbeienwijn bericht.
 • Zorg ervoor dat je je wijn gedurende het hele proces proeft! Het is niet alleen leuk om te proeven, het helpt je ook om het fermentatieproces beter te begrijpen.

Bron: YouTube video

Populair

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg/uur

317 views8 min. leestijd
Homemade Appelwijn

Zelf Appelwijn Maken

254 views14 min. leestijd

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijngist Calculator

Je hebt 0 gram gist nodig voor de ingevoerde hoeveelheid wijn.

Startpakket wijnmaken 30 l
€ 99,99