|

Bramenwijn thuis zelf maken

Hoe maak je zelf bramenwijn?

Het maken van bramenwijn is een geweldige manier om te genieten van de heerlijke smaak van bramen in een drankje. Het goede nieuws is dat het maken van bramenwijn thuis gemakkelijk is en niet veel ervaring vereist. In deze gids leer je alles wat je moet weten over hoe je zelf bramenwijn kunt maken.

Hoe smaakt bramenwijn?

Bramenwijn heeft een heerlijke fruitige smaak en wordt vaak vergeleken met Merlot en Malbec. Het is een complexe en aromatische wijn die indruk maakt op je vrienden. De smaak van deze wijn hangt af van de kwaliteit van de bramen die je gebruikt. Kies rijpe bramen die barsten van smaak voor een rijke wijn. Het is belangrijk om te weten dat de smaakvoorkeur van wijn afhankelijk kan zijn van je genetica. Als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor bittere smaken, vind je droge wijn misschien te bitter. Bramen hebben weinig tannines, wat leidt tot een zoete wijn die je niet kunt weerstaan.

Is bramenwijn gezond?

Niet alleen is bramenwijn heerlijk, maar het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Net als vlierbessen zitten bramen vol antioxidanten die het cholesterolgehalte kunnen verlagen en het risico op beroertes kunnen verminderen. Door matige hoeveelheden bramenwijn te drinken, kun je zelfs het risico op hartziekten verkleinen. Kortom, er zijn alleen maar goede redenen om thuis bramenwijn te maken!

Benodigdheden voor het maken van bramenwijn

Als je nieuw bent in het maken van wijn, laat je dan niet intimideren door alle benodigdheden die er zijn. Hier is een lijst van de basisbenodigdheden die je nodig hebt om bramenwijn thuis te maken. Goed nieuws: je kunt bijna al deze benodigdheden opnieuw gebruiken voor andere soorten wijn.

Als je een grote partij wijn maakt, heb je meer vergistingscontainers en bottelapparatuur nodig. Een goede vuistregel is 5 flessen en kurken per gallon wijn, maar het kan nooit kwaad om een paar extra’s bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je vergistingscontainer groot genoeg is voor je vruchtensap voordat je begint met het maken van bramenwijn.

Benodigdheden voor het maken van wijn:

  • Primaire vergistingscontainer (een plastic vergistingsemmer werkt goed)
  • Glas carboys als secundaire vergistingscontainers
  • Luchtslot of vergistingstrappen voor de carboys
  • Voedselveilige zeefzak
  • Capden tabletten
  • Kunststof buis voor een sifon
  • Kurken
  • Handkurkapparaat
  • Wijnflessen
  • Hydrometer
  • pH-meter
  • Optioneel: krimpfoliecapsules en labels voor de gebottelde wijn

Hoe maak je bramenwijn thuis?

Nu je alle benodigdheden hebt verzameld, is het tijd om bramenwijn te maken. Dit recept maakt een batch van één gallon bramenwijn, wat ongeveer 5 flessen is. Als je een beginner bent in het maken van wijn, begin dan met een kleine batch om het fermentatieproces te begrijpen voordat je doorgaat naar grote batches wijnrecepten. Ervaren wijnmakers kunnen het recept vermenigvuldigen voor meerdere gallons wijn.

Welk soort wijnmakergist werkt het beste voor bramenwijn?

Gist is de sleutel tot het omzetten van vruchtensap in wijn. De gist zet suiker om in alcohol. Verschillende soorten gist produceren verschillende resultaten, vaak specifiek voor een type wijn. Sommige gisten zijn gevoelig voor temperatuur, en andere werken het beste in fruit met veel suiker.

Het is het beste om rode wijn-gist te gebruiken voor bramenwijn. Bramen zijn erg zoet en hebben weinig tannines. Zoete wijn-gisten, met name rode wijn-gist, brengen de rijke smaken van de wijn naar voren. Red Star Premier Classique of Montrachet gisten werken goed. Controleer het gistpakket om precies te bepalen hoeveel je nodig hebt op basis van de grootte van je batch.

Stap-voor-stap bramenwijn brouwproces

Voordat je begint met het maken van wijn, maak jezelf vertrouwd met het proces van begin tot eind. Die maanden van rijping kunnen lang aanvoelen, maar zelfgemaakte bramenwijn is de moeite waard!

Verse bramen, bevroren bramen en bereid sapmengsel werken voor het maken van wijn. Voor elk type volg je een andere fruitbereidingsmethode.

Dag 0: Verzamel en bereid bramen voor

Verkrijg verse bramen, bevroren bramen of sap. Als je je eigen bramen plukt, let dan op doornstruiken en brandnetels. De takken en doorns van het struikgewas kunnen een verrassing zijn – overweeg om een bessenplukker te gebruiken voor een gemakkelijkere dag.

Hoe verse bramen voor te bereiden voor wijn:

Als je het geluk hebt je eigen fruit te kweken of in de buurt van een braamstruik te wonen, pluk dan je bramen wanneer het bramenseizoen is en bereid ze dan voor de wijn in 3 stappen:

  1. Sorteer de bessen om eventueel onrijp of ongezond fruit te verwijderen. Week de bessen in koud water gedurende een uur om plagen zoals rupsen of andere kruipende beestjes te verwijderen (ze drijven naar de top). De vervelende fruitvlieg kan de smaak van je wijn veranderen, dus sla deze stap niet over!
  2. Plet de bessen (of gooi ze een minuut in de foodprocessor) en doe ze in je primaire fermentatiecontainer. Het is prima om een paar stengels erin te hebben. Het zal een dikke consistentie hebben.
  3. Gebruik Campden-tabletten om de verse fruitpuree te steriliseren. Gebruik één Campden-tablet per gallon wijn – en wacht 24 uur voordat je de gist toevoegt! Als je dat niet doet, kan het kaliummetabisulfiet je gist doden.

Hoe bevroren bramen voor wijn te bereiden:

Je kunt bevroren bramen gebruiken voor wijnbereiding – alles wat je hoeft te doen is ze ontdooien, zoals je deed met de verse, in stukjes hakken en ze in je primaire fermenter doen. Dan ben je klaar!

Hoe bramensap voor wijn te bereiden:

Het gebruik van sap is gemakkelijk en vereist geen voorbereidende stappen, maar het heeft niet altijd dezelfde diepte van bramensmaak als verse fruitwijn zou hebben.

Dag 1: Het Begin

Meng je voorbereide bramen met kokend water en laat het iets afkoelen. Roer de pectine-enzymen, gistvoedingsstoffen en zuurmix erdoor. Laat het mengsel staan ​​totdat het op kamertemperatuur is op een koele plaats.

Week 1: Primaire fermentatie

Roer het mengsel met een gesteriliseerde lepel. Zeef de achtergebleven bramenpulp uit met een schone gaaszak. Voordat je gist toevoegt, gebruik je hydrometer om de soortelijke massa te meten. Dit heb je later nodig om het % ABV (alcoholgehalte per volume) van de bramenwijn te berekenen.

Week 2: Zeef en verplaats naar glazen flessen

Na een week van primaire fermentatie, gebruik je een gesteriliseerde hevel om de wijn over te hevelen naar je glazen flessen. Plaats een waterslot op elke fles en laat de wijn nog een maand of twee een secundaire fermentatie ondergaan.

Week 8: Rijpingstijd om sediment te verwijderen

Het hevelproces is niet al te moeilijk. Het doel is om de wijn over te hevelen naar een andere schone fles, maar laat eventueel sediment achter. Zodra je klaar bent, sluit je de sifons af en laat je jouw zelfgemaakte bramenwijn nog een maand staan om eventuele extra vaste stoffen te laten bezinken.

Week 10: Proeven en controle

Zwitserse en Franse tradities maken bramenwijn met een hoog suikergehalte en veel zoetheid, maar de schoonheid van wijn maken is dat het eindproduct aan jou is. Er zijn een paar smaakaanpassingen die je op dit punt kunt maken. Als de wijn niet zoet genoeg is voor jou, voeg dan wat suikersiroop toe. Als je een drogere wijn met een meer zure smaak verkiest, voeg dan slechts een snufje tanninepoeder toe.

Als je met suiker terugzoet, zorg er dan voor dat je bij het bottelen extra Campden-tabletten en Kaliumsorbaat gebruikt om veilig te zijn. Je wilt niet dat de fermentatie opnieuw begint nadat je jouw wijn hebt gebotteld!

Week 12 tot week 16: Tweede heveling en botteling

Als je bramenwijn met meer zoetheid verkiest, bottel deze dan aan de vroege kant en voeg een stabilisator toe om het brouwproces te stoppen en verdere fermentatie te voorkomen. Als je een droge wijn verkiest, hevel dan zo laat als 16 weken om de suikers meer tijd te geven om te fermenteren voor een hoger alcoholgehalte.

Voor het bottelen, meet je de uiteindelijke soortelijke massa met je hydrometer met behulp van hetzelfde proces als voorheen. De uiteindelijke soortelijke massa van bramenwijn moet ongeveer 0.992 tot 0.996 zijn. Als het veel hoger is, laat de wijn dan langer fermenteren om de overtollige suiker in alcohol om te zetten.

Het bottelen van wijn is een hands-on proces, dus vraag een vriend of familielid om te helpen. Hevel jouw wijn over naar schone glazen flessen om de laatste restjes sediment te verwijderen en hevel vervolgens de wijn over in flessen. Leg wat handdoeken op de vloer om morsen op te vangen. Gebruik vervolgens jouw handkurkapparaat om elke fles af te sluiten. Label en krimpfolie de wijn indien gewenst, of markeer de botteldatum op de kurken.

Week 52: Drink de wijn

Een veelgestelde vraag is: “hoe lang moet ik bramenwijn laten rijpen?” Het antwoord hangt echt af van jouw persoonlijke smaak. Bramenwijn smaakt binnen een paar maanden na botteling prima als zoete wijn. De smaken zullen echter complexiteit en rijkdom krijgen na verloop van tijd. Laat jouw wijn zes maanden tot een jaar staan voor de beste smaak.

Je hebt geleerd hoe je bramenwijn kunt maken!

Nu ben je helemaal klaar om bramenwijn te maken. Verzamel je ingrediënten en volg dit eenvoudige bramenwijnrecept voor instructies. Hoe meer je wijn maakt, hoe beter je resultaten zullen zijn, dus wacht niet om te beginnen! Overweeg om te oefenen met Lemberger-druiven, Champagne-druiven of zelfs pruimen.

Nog steeds dorstig naar meer? Ontdek dan onze andere fruitrecepten om jouw keuken te vullen met de gezonde en smakelijke goodies van de natuur!

Makkelijk Zelfgemaakte bramenwijn Recept

opbrengst: 3,8 liter
voorbereidingstijd: 2 uur en 30 minuten
extra tijd: 1 jaar
totaal tijd: 1 jaar 2 uur en 30 minuten

Ingrediënten

  • 1,8 kilogram bramen of 1,9 liter bramen sap
  • 1,6 kilogram suiker (gewone kristalsuiker werkt prima)
  • 1/8 theelepel tanninepoeder (optioneel)
  • 1/2 theelepel pecto-enzym (ook bekend als pectolase)
  • 1 theelepel gistvoedingsstoffen
  • 1/2 theelepel zuur mengsel
  • Rode wijngist
  • Kaliumsorbaat of Campden-tabletten (optioneel, om de wijn te stabiliseren en te helpen bij de kleurhelderheid)
  • 3,8 liter water

Instructies

  1. Maak de bramen klaar. Plet verse bramen of ontdooi bevroren bramen en doe ze in uw schone hoofdfermenteerbak. Giet er ongeveer 3,8 liter kokend water over om de bramen te steriliseren en het sap eruit te halen.
  2. Roer het pecto-enzym, de gistvoedingsstoffen en het zuurmengsel erdoor. Plaats de deksel en een waterslot op de hoofdfermenteerbak en laat het rusten tot de volgende ochtend tot ongeveer 21 graden Celsius wat ideaal is voor rode wijngist.
  3. Roer het mengsel met een gesteriliseerde lepel. Zeef de achtergebleven braamse pulp met een gaaszak in een andere gesteriliseerde emmer. Voeg suiker toe totdat de wijn een meting bereikt van ongeveer 1,090 op uw hydrometer.
  4. Strooi uw gist over het sapmengsel. Controleer het pakket om te zien hoeveel u precies nodig zult hebben. Bedek de hoofdfermenteerbak en zorg ervoor dat uw waterslot strak is. Binnen een dag of twee zou u koolzuur en bubbels moeten zien – dit betekent dat uw gist aan het werk is en de wijn aan het fermenteren is. Braamse wijn heeft de neiging om hevig te fermenteren, dus houd het tijdens de primaire fermentatie nauwlettend in de gaten en roer het dagelijks gedurende ongeveer een week.
  5. Na een week van primaire fermentatie gebruikt u een gesteriliseerde hevel om de wijn in uw glazen ballonnen te overhevelen. Plaats watersloten op de ballonnen en laat de wijn nog een maand of twee een secundaire gisting ondergaan.
  6. Hevel de wijn opnieuw om van sediment af te komen (de kleine deeltjes die op de bodem van uw wijn zijn gevallen). Dit is een goed moment om de wijn te proeven en eventuele noodzakelijke aanpassingen te maken. Laat de wijn nog een paar weken fermenteren.
  7. Als de wijn geen bubbels, sediment of koolzuur meer heeft, is het tijd om te bottelen. Neem de einddichtheid van uw wijn en zorg ervoor dat het smaakt zoals u wilt. Als u uw wijn wilt stabiliseren, voegt u een paar dagen voor het bottelen kaliumsorbaat of Campden-tabletten toe.
  8. Bottel de wijn en kurk het. Laat het ongeveer 5 maanden rijpen voordat je het proeft. De gebottelde wijn moet jarenlang goed blijven in een koele, donkere plaats.

Notities

De % ABV (alcoholpercentage) van uw uiteindelijke wijn moet tussen de 12 en 15% zijn. Om het % ABV te berekenen, trekt u de oorspronkelijke dichtheid af van de uiteindelijke dichtheid en vermenigvuldigt u met 131,25.

Waarom zelf wijn maken?

Wijn maken kan een plezierige hobby zijn en kan zelfs een manier zijn om geld te besparen op uw wijnrekening. Bovendien kunt u uw eigen wijn aanpassen aan uw smaak en voorkeuren, en het kan een geweldig cadeau zijn voor uw vrienden en familie.

Bron: YouTube video

Vergelijkbare berichten