Hoe maak je Champagne en Mousserende Wijnen thuis

Hoe maak je Champagne en Mousserende Wijnen thuis- Workshop met Stappenplan

Champagne, Cava en Prosecco kunnen behoorlijk prijzig zijn, dus je wilt misschien zelf mousserende wijn maken. Er zijn goedkopere opties in de supermarkt, maar als je je eigen champagne wilt proberen te maken, hoe doe je dat?

Hoe krijg je die bubbels! Hoewel ik het Champagne noem, kan alles wat we thuis maken niet echt Champagne worden genoemd, omdat het in de Champagne-regio van Frankrijk moet worden gemaakt!

We moeten het dus mousserende wijn noemen; Champagne, Cava en Prosecco zijn allemaal mousserende wijnen, maar niet alle mousserende wijnen zijn Champagne, Cava of Prosecco!

Dus hoe maak je thuis een mousserende wijn die op champagne lijkt?

Het is eigenlijk vrij eenvoudig, hoewel er iets meer processen bij komen kijken dan alleen het maken van een fles stille wijn. Het vergt ook geduld, want het kost tijd om die bubbels te maken.

Champagne wordt meestal gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir of Pinot Meunier druiven, of een mix van deze drie.

Je kunt elke Chardonnay wijnkit als basis gebruiken om champagne te maken, wat je een uitstekend resultaat zal opleveren. Maar zoals bij alle wijnkits, als je voor een duurdere kit gaat, krijg je een beter afgewerkt product.

Als je eerst wilt experimenteren, maak dan gewoon de wijnkit zoals gebruikelijk, maar bewaar een paar liter om je eigen zelfgemaakte mousserende wijn in champagnestijl van te maken.

Heb je een sodamaker?

Heb je geprobeerd om witte wijn te laten bruisen? Zo niet, probeer het dan niet. Het smaakt niet alleen vreselijk (laat gewoon wat kraanwater bruisen en vergelijk het met gewoon kraanwater), maar het zal een enorme knoeiboel veroorzaken.

Zodra je de fles opendraait, ontsnapt het gas en schuimt de wijn overal omhoog. Dus laten we thuis mousserende wijn maken… Laten we een goede wijnkit gebruiken, iets als een On The House Chardonnay zal goed werken.

Volg de instructies tot het punt waarop je de gist toevoegt. Gebruik de gist niet uit de kit, maar vervang deze door de gist die wordt geleverd bij de Chardonnay wijnkit, iets als Lavin EC-1118.

Dit zal helpen om de droge frisheid te krijgen die geassocieerd wordt met champagne. Laat de kit fermenteren zoals normaal, maar zodra de fermentatie is voltooid, wijken we af van de instructies van de kit, dus voeg geen stabilisatoren of wijnklaring middel toe.

Terwijl het fermenteert, houd een oogje in het zeil op de recyclingbakken van je buren en als je lege champagne, cava of prosecco flessen ziet, vraag dan of je ze mag hebben. Neem ze dan mee naar huis en maak ze goed schoon en verwijder de etiketten. Je hebt ook wat extra apparatuur nodig, dus koop wat van deze:

Champagnekurken & kooien Sluit het deksel van de fermenter af en laat de wijn natuurlijk enkele dagen helder worden en hevel het bezinksel over in een nieuwe fermenteerfles en plaats het deksel erop.

Maak de champagneflessen schoon en bereid ze voor. Het moeten champagne-, prosecco- of cavaflessen zijn, omdat ze veel druk moeten kunnen weerstaan. Gewone wijnflessen zouden gewoon exploderen.

Hevel voldoende vanaf de bovenkant van de fermenter over om 1 fles te vullen, kurk deze en zet deze wijn ergens koel om te klaren. We zullen dit later gebruiken om de flessen bij te vullen nadat we ze hebben ontgorgeld, maar daarover later meer.

Houd deze fles rechtop, zoals je zo meteen zult begrijpen. Dit zal niet bruisend zijn, maar we zullen dit later in het proces gebruiken om je mousserende wijn bij te vullen. Nu terug naar de mousserende wijn –

  • – Voeg voor een kit van 23 liter 300g-400g brouw- en wijnmaak suiker toe aan de wijn in de fermenter en roer voorzichtig totdat alle suiker is opgelost.
  • – Als je maar een paar flessen maakt, moet je tussen de 10-13 gram per fles gebruiken.

Laat je niet verleiden om het in te kloppen, want op dit moment lucht in de wijn brengen kan betekenen dat je eindigt met 23 flessen azijn. Meer dan 400g zorgt er ook voor dat de mousserende wijn te veel bubbels heeft die moeilijk te schenken zijn, dus ik zou niet boven de 400 gram gaan.

Bovendien, omdat we nogal wat suiker gebruiken, raad ik niet aan om gewone supermarktsuiker te gebruiken, tenzij je wilt dat je mousserende wijn een lichte zoetheid heeft.

400g suiker in 23 liter wijn geeft een hoge carbonisatie met veel kleine bubbels. Als je iets zachters wilt, verlaag dan de suiker tot 300g. Vul nu je wijn- en suikermengsel af in je champagneflessen.

 

Gebruik de plastic holle kurken om de flessen af te sluiten. Je moet een draadkooi gebruiken om te voorkomen dat de kurk eruit komt. Plaats de kooi erbovenop en draai de draad totdat deze om de hals van de fles klemt.

Nu, dit gedeelte lijkt misschien een beetje vreemd, maar je gaat de flessen ondersteboven zetten en ze vervolgens op een warme plek (18 °C – 22 °C) plaatsen gedurende 2 weken om de secundaire fermentatie te laten plaatsvinden.

Je wilt misschien een plastic bak gebruiken, voor het geval een kurk eruit springt. Verplaats de flessen nu naar een koele plaats, nog steeds ondersteboven.

Nu gaan we een techniek gebruiken die al honderden jaren wordt gebruikt om de champagne te klaren en vervolgens de gist te verwijderen zonder de bubbels te verliezen.

Dit heet “ontgorgelen”. Draai de flessen dagelijks snel een kwartslag tot een halve slag zodat de gist zich in de holle kurk kan vestigen. Je moet dit proces mogelijk elke dag herhalen gedurende 4-6 weken of zelfs langer, totdat de mousserende wijn perfect helder is. Zodra het helder is, laat het dan 2 weken met rust zodat het sediment kan samenkomen.

Als de champagne volledig helder is, moet je een zout-ijsbad voorbereiden door 500g zout op te lossen in 2 liter water. Ik gebruik een hoge plastic ijsbak met een deksel, maar een 5 liter plastic emmer werkt ook perfect.

 

Zet het zoutbad in de vriezer om minstens 48 uur te bevriezen. Dit brengt de temperatuur naar ongeveer -18°C en het zout voorkomt dat het volledig bevriest. Je kunt wat zoutkristallen op de bodem zien, dit is normaal.

Terwijl het zoutbad bevriest, plaats 3-4 flessen in de koelkast (nog steeds ondersteboven) om af te koelen. Zorg ervoor dat je het sediment in de kurk niet verstoort.

 

Haal het zoutbad uit de vriezer en de flessen uit de koelkast. Plaats de hals van de flessen in het zoutbad en laat ze 10-12 minuten staan. De wijn in de hals van de fles zal volledig bevriezen. Haal een fles eruit.

Controleer of de wijn in de hals volledig is bevroren – je zult het ijs in de hals zien, maar het grootste deel van de fles zal nog vloeibaar zijn. Je zult me nu moeten vertrouwen, dit zal werken! Maar we moeten snel werken…

Draai de fles weer rechtop, wees nu voorzichtig! Draag veiligheidsbril en buig je hoofd niet over de fles! Zorg ervoor dat er niets breekbaars direct boven de fles staat. Oh, het is het beste om dit in de gootsteen te doen, of beter nog in de garage, of nog beter buiten.

Verwijder de kooi

De kurk zal waarschijnlijk vanzelf schieten en het sediment meenemen. Zo niet, wiebel het er dan uit. Het hele bezinksel zal zich in de holte van de kurk bevinden, maar er kan nog wat in het ijs in de hals zitten, dus verwijder eventueel overgebleven sediment voorzichtig met een kleine lepel of iets dergelijks. Probeer het ijsblok niet te verstoren.

Dit is waar de niet-bruisende fles van pas komt die we eerder opzij hebben gezet. Gebruik die om de ruimte in de hals bij te vullen, met voldoende ruimte voor de champagnedop.

Kurk nu onmiddellijk met een champagnedop en bevestig een kooi, draai de draad zoals de vorige keer om deze aan de hals van de fles vast te zetten.

Je zult een beetje bruis verliezen, maar daarom hebben we zoveel suiker gebruikt om zoveel bruis te krijgen, en dat betekent dat er genoeg bubbels overblijven.

Champagne
Champagne

Meestal kun je op deze manier 4-6 fleshalsen tegelijk bevriezen voordat het zoutwater te veel opwarmt. Dus zet het terug in de vriezer om opnieuw te bevriezen. Ik gebruik al een paar jaar hetzelfde ijswaterbad, vul het gewoon af en toe bij met water.

Als je geen ijskristallen meer in de bodem van je zoutwaterbad kunt zien, voeg dan nog eens 50g zout toe zodat je het verzadigingspunt van het zout bereikt. Dit betekent dat het in een normale vriezer niet in een massief blok zoutijs verandert.

Alles wat je nu nog hoeft te doen, is een mooie label maken, de fles plat leggen en de champagne 3 maanden in de flessen laten rijpen. Koel dan een fles af en je kunt de flessen nu weer rechtop houden trouwens

Geniet van de bubbels!

Proost & veel plezier met brouwen.

Vergelijkbare berichten