skeet pee zelf maken

Zelfgemaakte wijn op een budget? Skeeter Pee!

Wil je weten hoe je thuis goedkope wijn kan maken? Probeer dan eens ‘Skeeter Pee’! Het maken van wijn thuis kan je veel geld besparen en is een geweldige manier om de tijd door te brengen tijdens het social distancing. Traditioneel wordt wijn gemaakt van verse druiven (rode wijn) of verse druivensap (witte wijn & rosé).

In werkelijkheid kan wijn echter van allerlei dingen worden gemaakt. Wanneer een wijn van het gebaande pad afwijkt en weggaat van druiven, wordt dit een “landwijn” genoemd. Landwijnen kunnen worden gemaakt van verschillende soorten fruit, bloemen, kruiden en groenten en er zijn veel boeken vol met recepten. Vandaag gaan we de wereld van de landwijnen verkennen met deze smakelijke citroenwijn of “Skeeter Pee”.

Dit is een oud recept dat ik in de loop der jaren heb gemaakt en aangepast. Het eindproduct bevindt zich ergens tussen een frisse riesling en een harde citroenlimonade. De lage pH van een zelfgemaakte citroenwijn zorgt ervoor dat hij vele jaren elegant kan ouderen en steeds meer karakter ontwikkelt. Ik heb onlangs een fles van vijf jaar oud geopend en was erg onder de indruk van de kwaliteit van de wijn.

De echte schoonheid van zelfgemaakte citroenwijn is echter de prijs… voor ongeveer € 9- € 13 per 22,7 liter kan je het niet verslaan. In deze prijsklasse kan je wat experimenteren met zeer weinig risico voor de portemonnee… (Lemon-Lime wijn? Citroen+zwarte thee wijn?). Omdat we nog een paar maanden verwijderd zijn van de zomer, is dit een geweldige tijd om een verfrissend publieksliefhebber als deze wijn te beginnen.

Benodigdheden:

  • 22,7 liter Carboy
  • Luchtvergrendeling en stop
  • Wijnflessen
  • Kurken
  • Overhevel slang en flessenvuller
  • Kurkapparaat
  • pH-meter (optioneel, maar aanbevolen)
  • Hygrometer (optioneel, maar aanbevolen)
  • Verwarmingsmat (optioneel)
  • 26,5 of 31,5 liter emmer

Opmerking: dit is allemaal vrij standaard spul dat je vaak zal gebruiken bij het maken van wijn en zou in de meeste starterkits moeten zitten.

Ingrediënten:

  • 11,4 liter citroensap van 100% concentraat
  • 4,5 kilogram suiker (+0,5 tot 1 kilogram meer indien achteraf gezoet)
  • Lalvin EC1118 wijngist
  • Gistvoedingsstof
  • Wijn Tannine
  • Pectische Enzym (optioneel)
  • Kalium Metabisulfiet of Camden Tabletten
  • Kaliumsorbaat (indien achteraf gezoet, wat ik zou aanraden om te doen. NIET TOEVOEGEN VOOR FERMENTATIE)
  • Water

Dag 1:

  1. Los 4,5 kilogram suiker op in negen liter warm water. Voeg dit direct toe aan de carboy.
  • Voeg 2,6 liter citroensap toe.
  • Voeg water toe tot de carboy gevuld is tot ongeveer 20,8 liter.

3a. Als je een pH-meter hebt, neem dan een monster uit de carboy en voeg er 10% water aan toe. Meet de pH van het monster. Als de pH hoger is dan 3,0, voeg dan de resterende 0,24 liter citroensap toe aan de carboy. Als de pH lager is dan 2,8, zal de fermentatie moeilijk te starten zijn.

  1. (optioneel) Voeg 3 theelepels pectisch enzym toe. Dit helpt pectine in het citroensap af te breken en zorgt ervoor dat de wijn kristalhelder wordt. Als je deze stap doet, wacht dan 4-6 uur voordat je doorgaat naar stap 5.
  2. Voeg 3 theelepels gistvoedingsstof toe aan de carboy. Roer krachtig.
  3. Voeg 2 theelepels wijn tannine toe aan de carboy. Roer krachtig tot opgelost (makkelijker als het eerst opgelost wordt in het citroensap monster voordat het wordt toegevoegd).
  4. Maak een giststarter. Hydrateer je gist in warm water en vergroot het volume van de starter met ongeveer 50% elke 10 minuten door sapmix uit de carboy toe te voegen.
  5. Voeg de giststarter toe aan de carboy. Roer niet in. Een beetje lucht zal de vermenigvuldiging van de gist helpen.
  6. Plaats de luchtvergrendeling op de carboy. Een alternatieve optie is om op dit moment een losse handdoek over de carboy te plaatsen. Lucht is nog niet je vijand.
  7. Houd de carboy warm door de verwarmingsmat te gebruiken en een losse handdoek om de carboy te wikkelen, of door de carboy op een warme plaats te zetten. Omdat deze wijn moeilijk te fermenteren is, helpt een temperatuur van ongeveer 27 °C enorm. De citroengeur is zeer stabiel, dus het is niet nodig om koud te fermenteren om het aroma te behouden.

Dag 2-10

Controleer de status van de wijn. Verwacht dat de bubbels rond dag twee of drie beginnen te verschijnen. Tegen dag vier zou de wijn krachtig moeten bubbelen. Roer de wijn zachtjes een keer per dag om eventuele neergeslagen gist los te maken. Ruik een keer per dag aan de wijn (wees niet bang om op dit punt de luchtvergrendeling te verwijderen om te ruiken… die is nog niet nodig).

Problemen oplossen: Als de wijn niet begint te gisten, controleer dan de temperatuur. Je hebt echt een beetje warmte nodig om deze wijn op gang te krijgen en ongeveer 27-29°C zou voldoende moeten zijn. Elke liter citroensap kan een beetje anders zijn. Als je pH te laag is (2,7 of lager), zal de fermentatie zeer moeilijk op gang komen. Ik had hiermee te maken bij mijn laatste partij en moest 1 theelepel calciumcarbonaat toevoegen om de pH met ongeveer 0,05 te verhogen, wat net genoeg was om de boel op gang te krijgen. Je zou ook de pH kunnen verhogen door een beetje meer water toe te voegen.

Als de wijn naar rotte eieren ruikt, is dit waterstofsulfide dat kan worden opgelost met een beetje gistvoedingsstof en lucht. Haal ongeveer 5,7 liter uit de carboy voordat je gistvoedingsstof toevoegt, anders zou je een wijnglas kunnen krijgen, wat gemakkelijk per ongeluk kan worden uitgelokt wanneer je bij 27 °C fermenteert. Het is echter onwaarschijnlijk dat je waterstofsulfide zult ervaren met de warme temperatuur en voldoende gistvoedingsstof.

Dag 11-44

Kijk uit naar het einde van de fermentatie (geen bubbels meer). Controleer met een hygrometer als je er een hebt (moet .993-.997 lezen als compleet). Als het klaar is, haal de wijn dan uit het warme gebied en zet het op een koelere plaats. Als je wijn minder dan 1,3 cm gistpulp op de bodem heeft, laat hem dan zo en voeg water toe tot de wijn tot aan de hals komt. Als er meer dan 1,3 cm bezinksel is, hevel dan over naar een andere schone carboy als je kunt, en vul bij met water tot aan de hals.

Na enkele dagen zonder bubbels is het veilig om wat SO2 aan de wijn toe te voegen. Dit beschermt tegen oxidatie en bederf. Omdat deze wijn relatief zuur is, heb je niet veel nodig. Voeg na oplossen in water 1/4 theelepel kalium metabi sulfiet of 5 verpulverde Camden tabletten toe. Roer krachtig. Dit zal de eerste en enige SO2-toevoeging zijn die nodig is voor deze wijn.

Dag 45

De wijn moet nu kristalhelder zijn. Als dit niet het geval is, wacht dan tot dit zo is voordat je doorgaat met deze stap. Proef de wijn. Het zou moeten smaken naar zure limonade met een kleine kick. Voeg een beetje suiker toe aan een testglas en probeer het opnieuw… Het zou moeten smaken naar heerlijke harde limonade gemengd met witte wijn.

Als je het zonder suiker wilt bottelen, zal ik je niet tegenhouden. Je kunt het rechtstreeks uit de carboy bottelen, zorg er gewoon voor dat de hevelpijp uit de sedimenten blijft.

Als je wilt terug-zoeten, wat ik ten zeerste aanbeveel, maak dan een eenvoudige siroop of invertsuiker met ongeveer een kilo suiker. Doe dit door een mengsel van ongeveer 2:1 suiker en water te laten sudderen tot het volledig is opgelost. Hef je wijn over naar een schone emmer van 23 of 26 liter en voeg 3 theelepels kaliumsorbaat toe. Dit zal de celwanden van de gist bedekken om de vermeerdering van gist te remmen.

Als je wijn NIET KRAAKHELDER is, zal de sorbaat geen nieuwe fermentatie stoppen (denk aan exploderende flessen en een puinhoop). Roer krachtig om zoveel mogelijk CO₂ eruit te laten bruisen. Na de toevoeging van sorbaat en het ontgassen, roer je langzaam wat eenvoudige siroop in de wijn en proef je een monster ervan.

Als het nog niet in balans is, voeg dan nog wat eenvoudige siroop toe en proef opnieuw. Zodra de wijn naar jouw smaak in balans is, bottel hem dan met je hevelpijp, flessenvuller en kurkapparaat. Je zou nu 30 flessen heerlijke wijn moeten hebben om te delen met vrienden en familie!

Vergelijkbare berichten