Image

Cabernet Sauvignon: geschiedenis, herkomst en gebruik van deze druivensoort in de wijnindustrie

Je vraagt je misschien af waarom Cabernet Sauvignon zo populair is in de wereld van de wijn? Wij ook! Geboren uit een kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc, doet deze druif wonderen in onze glazen.

In deze blog leer je alles over de geschiedenis, de herkomst en het gebruik van Cabernet Sauvignon in de wijnindustrie. Zet je schrap voor een reis door de wereld van deze koning onder de druiven!

Samenvatting

  • Cabernet Sauvignon is ontstaan uit de kruising van de druivensoorten Cabernet Franc en Sauvignon Blanc, wat werd bevestigd in 1997.
  • De Cabernet Sauvignon druif is klein maar sterk, met een dikke schil die goed bestand is tegen zon en warmte.
  • Cabernet Sauvignon wordt veel gebruikt in de wijnindustrie voor rode wijnen en wordt vaak geblend met andere druivenrassen.
  • Het past goed bij kaasplankjes en smaakt heerlijk bij vlees, pasta en pizza.

Geschiedenis en Herkomst van Cabernet Sauvignon

Een weelderige wijngaard met rijen Cabernet Sauvignon-druivenranken die zich uitstrekken tot in de verte.

Cabernet Sauvignon is ontstaan door de kruising van de druivensoorten Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Deze DNA-kruising werd in 1997 bevestigd.

Ontstaan door kruising van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc

Cabernet Sauvignon is de zoon van twee andere druiven. Zijn ouders zijn Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Ze kwamen samen en maakten Cabernet Sauvignon. Dit gebeurde in de 17e eeuw in Bordeaux, Frankrijk.

Maar we wisten dit niet totdat 1997. Toen liet een DNA-test ons zien dat dit waar was. Dus, Cabernet Sauvignon heeft een zeer bijzondere familie!

DNA onderzoek in 1997 bevestigd

In 1997 hielp DNA-onderzoek om de waarheid over Cabernet Sauvignon te onthullen. Het onderzoek toonde aan dat deze beroemde druif uit een kruising komt. De ouders zijn Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.

Dit was een grote ontdekking in de wijnwereld.

We weten nu dat Cabernet Sauvignon een mix is van twee druivensoorten. De druif draagt kenmerken van beide ouders. De kracht en rijkdom komen van Cabernet Franc. De frisheid en fruitige smaken komen van Sauvignon Blanc.

Deze mix maakt de Cabernet Sauvignon druif uniek.

Kenmerken van Cabernet Sauvignon

Een cluster rijpe Cabernet Sauvignon druiven op een wijnstok in een wijngaard.

Kleine druif met dikke schil

De Cabernet Sauvignon druif is klein maar sterk! Deze taaie druif heeft een dikke schil. Daardoor kan hij goed tegen de zon en warmte. Hij rijpt langzaam door en krijgt zo veel smaak.

Het maakt niet uit of het buiten heel heet is, deze druif kan het aan! Maar als het koud is, wordt de druif sappig en groen. Dan smaakt hij meer naar groene paprika. Wij mixen deze druif vaak met andere soorten.

Op die manier maken we de beste wijnen!

Gebruik in de Wijnindustrie

Cabernet Sauvignon is een populaire druif in de wijnindustrie, vooral voor rode wijnen, en wordt vaak geblend met andere druivenrassen.

Populaire druif voor rode wijn

Cabernet Sauvignon is de meest bekende druivensoort voor rode wijn. Het wordt vaak aangeduid als de “King Cab“. Deze druif wordt veel gebruikt in de wijnindustrie vanwege zijn krachtige smaak en rijke aroma’s.

Daarnaast heeft de Cabernet Sauvignon een goede structuur en stevige tannines, wat zorgt voor een mooie afdronk. De druif wordt vaak geblend met andere soorten zoals Merlot om complexe en gebalanceerde wijnen te creëren.

Wijnen gemaakt van de Cabernet Sauvignon hebben over het algemeen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en passen goed bij gerechten zoals rood vlees en kaasplankjes. Het is geen verrassing dat deze druif zo populair is in de wijnwereld.

Vaak geblend met andere druivenrassen

Cabernet Sauvignon wordt vaak gemengd met andere druivenrassen om unieke wijnstijlen te creëren. De bekendste blends van Cabernet Sauvignon zijn met merlot en cabernet franc. Deze combinaties zorgen voor wijnen met complexe smaken en aroma’s.

Zo kan de toevoeging van merlot de wijn zachter maken, terwijl cabernet franc juist meer kruidigheid kan geven. Het mengen van druivenrassen geeft wijnmakers de mogelijkheid om verschillende eigenschappen te combineren en de smaak van de wijn te verbeteren.

Wijn & Spijs: Combinaties met Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is perfect te combineren met kaasplankjes en smaakt ook heerlijk bij gevarieerde gerechten zoals vlees, pasta en pizza.

Perfect bij kaasplankjes

Cabernet Sauvignon is een perfecte keuze om te combineren met kaasplankjes. De aroma’s van zwarte bes, vanille, kruiden en geroosterd brood in Cabernet Sauvignon wijnen passen goed bij verschillende kazen.

Het hoge fenolgehalte in deze wijnen zorgt voor een goede balans met de vetten in kaas. De structuur en kracht van Cabernet Sauvignon wijnen kunnen de smaak van kaas versterken. Bovendien kunnen de tannines in Cabernet Sauvignon wijnen de smaak van stevige en rijpe kazen aanvullen.

Dus, als je op zoek bent naar een lekkere wijn om te serveren bij je kaasplankje, is Cabernet Sauvignon een uitstekende keuze.

Gevarieerde eetopties zoals vlees, pasta en pizza.

Cabernet Sauvignon past goed bij verschillende gerechten zoals vlees, pasta en pizza. Het is heerlijk om te genieten van een glas Cabernet Sauvignon bij een sappige biefstuk of een stuk gegrild vlees. Ook bij pasta is deze wijn een goede keuze, of het nu een romige carbonara is of een pittige arrabiata.

Daarnaast kan Cabernet Sauvignon de smaken van pizza complementeren, of je nu kiest voor een klassieke margherita of een belegging met pepperoni en champignons. Deze wijn voegt zeker iets speciaals toe aan je maaltijd.

Wat is Cabernet Sauvignon voor wijn en kan ik deze wijn zelf thuis maken?

Als je geïnteresseerd bent in het maken van je eigen rode wijn, is het zeker mogelijk om zelf cabernet sauvignon te maken. Het maken van kersenwijn, zelfgemaakte kersenwijn maken, en het vinden van een recept voor kersenwijn zijn belangrijke stappen bij het maken van je eigen wijn. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet en alle benodigde stappen volgt voor een succesvolle wijnproductie.

Cabernet Sauvignon: populaire druivensoort voor krachtige rode wijnen

Cabernet Sauvignon is een van de meest gebruikte druiven voor het maken van kwalitatief hoogstaande rode wijnen. Deze blauwe druif komt origineel uit Bordeaux, waar ze vaak wordt gemengd met Merlot en Cabernet Franc. De druif wordt nu verbouwd over de hele wereld.

Cabernet Sauvignon druiven produceren wijnen met veel body en krachtige tannines. De smaak wordt gekenmerkt door aroma’s van zwart fruit, tabak en kruiden. Cabernet Sauvignon wijn combineert goed met rood vlees, wild en harde kazen.

De smaak van Cabernet Sauvignon wijn: aroma’s van zwarte bessen en veel tannines

De smaak van Cabernet Sauvignon wordt gedomineerd door aroma’s van zwarte bessen, vijgen, bramen en ander rijp rood en blauw fruit. Daarnaast zijn er nuances van tabak, ceder, laurier en andere kruiden.

Door de aanwezige tannines heeft Cabernet een stevige structuur. Jonge Cabernet Sauvignon kan overkomen als strak en stroef door de vele tannines.

Bij rijping worden de tannines zachter en ronder en komen de fruitaroma’s beter tot hun recht. Geduld is een deugd bij het drinken van Cabernet wijnen.

Cabernet Sauvignon wijnen uit Bordeaux, Californië, Chili: stijl en smaakverschillen

Cabernet Sauvignon wordt verbouwd over de hele wereld met verschillende klimaatomstandigheden wat resulteert in uiteenlopende stijlen. Franse Bordeaux heeft finesse en complexiteit. Californische Cabernet is krachtig en rijk. Chileense wijnen vallen op door hun frisse zuren.

De blend is ook verschillend. In Bordeaux wordt Cabernet Sauvignon vaak gemengd met Merlot en Cabernet Franc. Elders staat Cabernet Sauvignon op zichzelf en wordt soms gemengd met Syrah, Malbec en andere druiven. Dit zorgt voor diversiteit.

Jonge Cabernet Sauvignon wijnen: complex en stevige tannines die rijping nodig hebben

Jonge Cabernet Sauvignon wijnen zijn complex maar kunnen nog wat stug en stroef overkomen door de vele aanwezige tannines. De zuren zijn prominent en de volle smaakpotentieel is nog niet bereikt. Enkele jaren flesrijping zorgen ervoor dat de tannines zachter en ronder worden en de wijn meer balans krijgt. Geduld loont bij het bewaren van Cabernet Sauvignon. Na 5 tot 10 jaar flesrijping komen de complexe aroma’s volledig tot hun recht in de beste wijnen

Veelgestelde Vragen

Wat is Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor het maken van volle rode wijn. Het is ontstaan uit een kruising van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.

Wat maakt de smaak van Cabernet Sauvignon uniek?

De wijn van de Cabernet Sauvignon heeft aroma’s van zwarte bessen, specerijen en cederhout. Deze smaken komen vaak uit eikenhouten vaten waar de wijn rijpt.

Waar komt Cabernet Sauvignon vandaan?

De Cabernet Sauvignon komt uit de Franse Bordeaux maar je vindt deze druif nu ook in Californië, Chili en de rode wijn uit zuid-afrika.

Waarom wordt de Cabernet Sauvignon vaak gemengd met andere soorten?

De Cabernet Sauvignon wordt vaak gemengd met de Merlot en Petit Verdot. Dit maakt de wijn complexer en minder toegankelijk.

Wat eet je bij een rode wijn van de Cabernet Sauvignon?

Rood vlees met groenten past goed bij een volle rode wijn zoals de Cabernet Sauvignon.

Welke soorten Cabernet Sauvignon kan ik kopen?

Je kunt Franse rode wijn kopen, maar er zijn ook lekkere Cabernet Sauvignon wijnen uit Californië, Chili en Zuid-Afrika.

Wat is Cabernet Sauvignon voor wijn?

Cabernet Sauvignon is een blauwe druif die vaak gebruikt wordt voor het maken van rode wijn. Het is één van de meest gebruikte druiven ter wereld voor de productie van kwalitatief hoogstaande rode wijnen. Cabernet Sauvignon druiven produceren wijnen met veel structuur en tannines. De smaak wordt gekenmerkt door aroma’s van zwarte bessen, vijgen, tabak en veel ander rood fruit.

Wat is beter Merlot of Cabernet Sauvignon?

Dit is subjectief en hangt af van persoonlijke smaakvoorkeur. Over het algemeen wordt Merlot beschouwd als een zachtere, rondere en toegankelijkere wijn in vergelijking met Cabernet Sauvignon. Merlot heeft minder tannines en is daardoor eerder drinkbaar. Cabernet Sauvignon heeft meer body, structuur en complexiteit maar kan in jonge wijnen wat strakker overkomen.

Wat is zachter Merlot of Cabernet Sauvignon?

Merlot wordt over het algemeen beschouwd als een zachtere en rondere wijn in vergelijking met Cabernet Sauvignon. Merlot bevat minder tannines waardoor de wijn een zijdezachte textuur krijgt. Cabernet Sauvignon daarentegen heeft veel tannines en kan daardoor in jonge wijnen wat stroever en stugger overkomen.

Is Cabernet Sauvignon zoet?

Nee, Cabernet Sauvignon is bijna nooit een zoete wijn. Het is een droge rode wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon druif. De smaak wordt gedomineerd door rijp rood en zwart fruit, kruiden en houtinvloeden. Er is geen zoetheid aanwezig.

Is sauvignon zoet of droog?

Sauvignon Blanc, gemaakt van de Sauvignon Blanc druif, is bijna altijd een droge witte wijn. De smaak wordt gekenmerkt door frisse zuren en aroma’s van onder andere citrus, groene appel en buxus. Sauvignon Blanc bevat weinig restsuikers en heeft dus een droge stijl.

Is sauvignon een zoete wijn?

Nee, Sauvignon Blanc is bijna nooit een zoete wijn. Het is een droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. De smaak wordt gekenmerkt door frisse zuren en aroma’s van citrus, groene appel en buxus. Er is weinig tot geen zoetheid aanwezig.

Wat is beter chardonnay of sauvignon?

Dit is subjectief en hangt af van persoonlijke smaak. Over het algemeen wordt Chardonnay als ronder en voller ervaren dan het frissere en strakkere karakter van Sauvignon Blanc. Voor mensen die van een wat vettere en complexere witte wijn houden is Chardonnay een goede keuze. Voor liefhebbers van een strakke, frisse witte wijn is Sauvignon Blanc een aanrader.

Is Cabernet Sauvignon altijd rood?

Ja, Cabernet Sauvignon is een blauwe druif die bijna altijd gebruikt wordt voor het maken van rode wijnen. De schil van de druif bevat de rode antocyanen die de wijn zijn karakteristieke robijnrode kleur geven. Witte Cabernet Sauvignon bestaat ook maar is zeer zeldzaam.

Waar drink je Cabernet Sauvignon bij?

Cabernet Sauvignon combineert goed met rood vlees zoals lamsvlees, rundvlees en wildgerechten. Ook bij harde kazen is het een uitstekende keuze. De krachtige smaak en tannines van Cabernet Sauvignon kunnen het beste tot hun recht komen bij gerechten met smaakintensiteit.

Is Cabernet Sauvignon droog?

Ja, Cabernet Sauvignon is bijna altijd een droge rode wijn. De druif bevat weinig suikers en de wijn ondergaat een volledige alcoholische vergisting. Dit resulteert in een droge wijn met weinig restsuikers. Een zoete Cabernet Sauvignon is zeer ongebruikelijk.

Is sauvignon een druif?

Ja, Sauvignon is de naam van twee druivenrassen: Sauvignon Blanc en Sauvignon Gris. Sauvignon Blanc is een groene druif die gebruikt wordt voor witte wijnen zoals Sancerre en Pouilly-Fumé. Sauvignon Gris is een kleinere grijskleurige druif die ook in witte wijnen gebruikt wordt.

Wat is de meest verbouwde druif?

De meest verbouwde druif ter wereld is de Cabernet Sauvignon druif. Deze blauwe druif wordt vooral gebruikt voor het maken van rode wijnen en is populair vanwege zijn krachtige smaak en goede Houdbaarheid. Andere veel verbouwde druiven zijn onder andere Merlot, Chardonnay, Syrah en Sauvignon Blanc.

Is Cabernet Sauvignon zoet?

Nee, Cabernet Sauvignon is bijna nooit een zoete wijn. Het is een droge rode wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon druif. De smaak wordt gekenmerkt door rijp rood en zwart fruit, kruiden en houtinvloeden. Er is geen zoetheid aanwezig in Cabernet Sauvignon.

Wat is de grootste druif?

De grootste druif ter wereld is de Red Empress druif, ook wel Emperor druif genoemd. Deze tafeldruif kan individuele bessen produceren tot 2,5 cm lang met een gewicht tot 10 gram per bes. Andere zeer grote druivenrassen zijn onder meer Muscadine, Kyoho en Moon Ball.

Welke druif is het zoetst?

Enkele van de zoetste druivenrassen zijn Muscat, Malaga, Alexandria, Beauty Seedless en Red Globe. Deze druiven bevatten van nature veel suikers en aromatische verbindingen die zorgen voor een intens zoete smaak. Ze worden vaak gegeten als tafeldruif of gebruikt voor het maken van zoete dessertwijnen.

Wat is de beste druif?

Er is geen objectief “beste” druif – dit is subjectief en hangt af van persoonlijke smaak. Populaire en veelgeprezen druivenrassen vanwege hun smaak en wijnkwaliteit zijn onder andere Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling, Pinot Noir, Syrah en Sauvignon Blanc. Maar welke druif het “best” is verschilt per persoon en type wijn.

Populair

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg/uur

357 views8 min. leestijd
Homemade Appelwijn

Zelf Appelwijn Maken

299 views14 min. leestijd

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijngist Calculator

Je hebt 0 gram gist nodig voor de ingevoerde hoeveelheid wijn.

Startpakket wijnmaken 30 l
€ 99,99