Zelfgemaakte Citroenwijn

Zelfgemaakte Citroenwijn – Superfrisse Zomerwijn En Makkelijk Te Maken

Eenvoudige zelfgemaakte citroenwijn is als het nippen van de zomer!

Dit eenvoudige recept vereist slechts een paar ingrediënten, en als je citroenen in het seizoen plukt tijdens de winter, zal de afgewerkte citroenwijn precies op tijd klaar zijn voor de zomer.

Citrus, vooral citroen, vindt zijn weg in allerlei wijnrecepten. Mijn recept voor zelfgemaakte paardebloemwijn heeft nogal wat citrus toegevoegd, wat betekent dat het eigenlijk meer een citruswijn is, op smaak gebracht met de bloemige aroma’s van paardebloemblaadjes. Waarom zou je dat niet allemaal overslaan en gewoon een pure, zoete en verfrissende citroenwijn maken?

HOE MAAK JE CITROENWIJN

Aangezien dit recept hele citroenen bevat, zowel sap als schil, raad ik ten zeerste aan om te beginnen met biologische citroenen. Een volledige liter citroenwijn heeft slechts ongeveer 8 tot 10 citroenen nodig, en zelfs in de luxe natuurvoedingswinkel kostte me dat slechts ongeveer € 7.

Niet slecht, gezien de andere ingrediënten vrij goedkoop zijn. In totaal kost deze zelfgemaakte citroenwijn ongeveer € 2,50 per fles, zelfs als je biologische citroenen koopt. Als je gratis citroenen uit je achtertuin hebt, nog beter.

Begin met het dun snijden van de citroenen en plaats ze in een grote steelpan met de suiker.

Voeg ofwel 450 gram gouden sultana rozijnen toe of ongeveer 1 liter witte druivensap toe. De gist heeft iets nodig om zich te voeden, en citroenen zitten niet echt boordevol de juiste voedingsstoffen om de klus te klaren.

Lees ook: Zelf Citruswijn Maken zonder chemische Toevoegingen

Je hebt een zoete vrucht nodig om micronutriënten te leveren voor de kleine beestjes, en rozijnen of druivensap zijn perfect. Voor dit recept raad ik gouden rozijnen of witte druivensap aan, zodat het minder invloed heeft op de kleur van de afgewerkte wijn.

Naast het druivensap of de rozijnen hebben de gisten ook een beetje gistvoedingsstof nodig om ze door de volledige fermentatie te leiden. Ongeveer 1 theelepel poedervormige gistvoedingsstof doet het goed. Ik heb ook 1 tl pectine-enzym toegevoegd om de wijn helderder te maken, maar dat is optioneel en puur cosmetisch.

Ik gebruik meestal premier blanc wijngist voor mijn zelfgemaakte wijnen, en dat is een goede keuze voor deze citroenwijn. Doe alsjeblieft niet wat dan ook met broodgist. Gist geeft eigenlijk behoorlijk wat smaak aan de wijn, en wijnen met broodgist smaken… nou ja, naar brood.

Doe het gewoon niet. Het kost slechts ongeveer € 1 voor een pakje gist, en het is de investering zeker waard. Als je meer dan één partij tegelijk maakt, is één pakje genoeg voor 5 liter wijn (opgelost in water en dan gelijkmatig verdeeld over de flessen).

Ik gebruik een brede fermenter van één liter voor deze batch omdat ik de hele citroenschijfjes in de primaire fermentatie wil laten zitten. Als je een standaard fles met een smalle hals gebruikt, filter ze dan uit voordat je alles in een fles doet, anders zul je de hals verstoppen. In dat geval kun je de citroenen persen en schillen in plaats van ze te snijden, en de schillen weggooien.

Dit recept werkt ook prima met Meyer-citroenen, en de smaak van Meyer-citroenwijn is iets minder zuur en iets warmer voor de smaakpapillen.

VARIATIE VAN CITROENMEED

Aangezien citroenen niet bepaald rijk zijn aan suiker, vereist dit recept ongeveer 1,4 kilogram toegevoegde suiker om het mengsel te laten fermenteren. Als je in plaats daarvan citroenmede wilt proberen, is het recept hetzelfde… vervang gewoon de witte suiker door 1,4 kilogram honing.

Houd er rekening mee dat honing veel minder fermentbaar is dan witte suiker en dat de wijn wat langer zal duren om te rijpen. Mede profiteert ook van meer tijd in de fles, en ik zou aanraden om citroenmede minstens 6 maanden te laten rijpen (in plaats van 3 maanden voor citroenwijn).

Een citroenmede zou behoorlijk vergelijkbaar zijn met deze rabarbermede, en je zou eigenlijk gewoon citroenen kunnen vervangen door rabarber in het recept. Dit specifieke recept is een microbatch-mederecept, dat slechts één liter mede maakt. Dat is misschien geen slecht idee als je iets experimenteels probeert.

Evenzo, als je slechts een enkele liter wilt maken om te zien of citroenwijn echt jouw ding is, kan dit recept worden verdeeld door 4 voor een liter batch met behulp van deze kleine-batch-wijnmethode.

Ik kwam ook een recept tegen voor een traditionele Finse drank genaamd Sima. Het is een koolzuurhoudende citroenlimonade die natuurlijk wordt gekoold door het een paar dagen te laten fermenteren met een klein snufje gist. Ze drinken het om nieuwjaar te vieren, wat in hun traditionele kalender eind april valt.

Zelfgemaakte Citroenwijn

Zelfgemaakte Citroenwijn

Een zoete verfrissende citroenwijn is het perfecte drankje voor de zomer.

INGREDIËNTEN

 • 8-10 citroenen, dun gesneden
 • 1,4 kilogram suiker
 • 450 gram sultana rozijnen (of 1 liter witte druivensap)
 • 1 tl gistvoedingsstof
 • 1 tl pectine-enzym (optioneel)
 • 1 pakje wijngist, opgelost in 60 ml water
 • water om aan te vullen

BEREIDINGSWIJZE

 1. Breng in een grote steelpan water, citroenen, suiker en rozijnen (of druivensap) aan de kook. Zet het vuur uit en roer om de suiker op te lossen. (Als je een fles met een smalle hals gebruikt, pers dan de citroenen uit en rasp de schil in plaats van ze te snijden, en gooi de schil weg).
 2. Laat het mengsel afkoelen voordat je alles (inclusief citroenen) in een primaire fermentatiecontainer giet.
 3. Voeg de gistvoedingsstof, pectine-enzym en wijngist toe. Roer om te mengen en laat het mengsel 7 tot 10 dagen fermenteren.
 4. Na de primaire fermentatie, hevel de wijn over naar een secundaire fermentator met behulp van een gesteriliseerde hevel. Laat nog eens 6 – 8 weken in secundaire fermentatie, totdat de fermentatie stopt en de wijn helder wordt.
 5. Bottel de citroenwijn in kurkflessen en laat het mengsel minstens 3 maanden rijpen voordat je het drinkt.

OPMERKINGEN

Dit recept kan worden vergroot om een batch van 5 liter te maken, of verkleind om een kleine batch van een liter te maken met behulp van een fermentatiekit voor mason jars.

Populair

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg/uur

317 views8 min. leestijd
Homemade Appelwijn

Zelf Appelwijn Maken

254 views14 min. leestijd

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijngist Calculator

Je hebt 0 gram gist nodig voor de ingevoerde hoeveelheid wijn.

Startpakket wijnmaken 30 l
€ 99,99