Zelf citruswijn maken

Zelf Citruswijn Maken Zonder Chemische Toevoegingen

Zelf citruswijn maken is een proces dat aandacht en zorgvuldigheid vergt, maar zeker de moeite waard is voor een verfrissende, zelfgemaakte alcoholische drank. In dit artikel beschrijf ik mijn eerste poging om citruswijn te maken, zonder gebruik te maken van de chemische toevoegingen die vaak worden aanbevolen.

Fris Recept gevonden

Het recept voor de citruswijn komt uit het boek Drink your own garden van Judith Glover. Zij gebruikt een combinatie van grapefruit, citroen en sinaasappel. Het leek me een frisse mix voor een eerste experiment met deze bijzondere fruitwijn maken.

Zelf citruswijn maken zonder Chemicaliën

Glover voegt, zoals veel fruitwijnmakers, verschillende chemicaliën toe tijdens het proces. Zo gebruikt ze campden tabletten (zwaveldioxide) om te ontsmetten en te steriliseren. Ook raadt ze pectine enzyme aan om de pectine in het fruit af te breken, zodat de wijn mooi helder wordt. Daarnaast beveelt ze gistvoeding aan voor de juiste vitaminen en mineralen.

Zelf vind ik al die toevoegingen jammer. Voordat deze middelen bestonden, werd er toch ook gewoon wijn van fruit gemaakt? Fermentatiespecialist Sandor Ellix Katz zegt zelfs dat campden tabletten en sulfiet overbodig zijn. Goed schoonmaken zou voldoende moeten zijn.

Lees ook: Zelfgemaakte Citroenwijn – Superfrisse Zomerwijn En Makkelijk Te Maken

Problemen

Bij mijn eerste poging ging het al direct mis. Ik volgde het recept niet goed en mengde alles in één keer. Het probleem is dat sulfiet de gist doodt. Eerst moet het sulfiet met het sap reageren, pas daarna mag de gist erbij. Door de verkeerde volgorde mislukte mijn eerste most.

Geduld

Het proces van citruswijn maken vraagt geduld. De ingrediënten moeten in de juiste volgorde worden toegevoegd en het mengsel moet de tijd krijgen om te gisten en rijpen. Ook filtering en opslaan in schone flessen hoort bij het proces.

Voor mij was het vooral een leerzaam experiment. Ondanks de mislukte start weet ik nu meer over de basis van wijn maken. Bij een volgende poging zal ik het recept beter volgen en geduld betrachten. En misschien durf ik het dan zonder chemische toevoegingen te proberen!

Seizoensproduct

Citrusvruchten zijn een typisch winterproduct. Een overvloed aan sinaasappels, grapefruits of citroenen is een mooie gelegenheid om er iets lekkers mee te maken dat je het hele jaar kunt bewaren. Zelfgemaakte citruswijn is een smakelijk resultaat.

Lokaal product

Wijn van eigen bodem sluit goed aan bij de trend om lokale seizoensproducten te gebruiken. In plaats van wijn uit verre landen kun je met fruit uit de buurt een eigen variant maken. Zo heb je een duurzame en unieke alcoholische versnapering.

Creativiteit

Fruitwijn maken is ook een manier om je creativiteit te uiten. Je kunt experimenteren met verschillende fruitsmaken en mixen. En het eindresultaat in mooie flessen op tafel zetten is natuurlijk een feest.

Een fles zelfgemaakte wijn delen met vrienden of familie is heel gezellig. Het proces ernaartoe, met de nodige aandacht en zorg, maakt het eindproduct extra bijzonder. Wijnmaken is op deze manier quality time met je naasten.

Het maken van citruswijn bleek een leerzaam avontuur, met enkele uitdagingen en tegenslagen. Toch ben ik blij dat ik het geprobeerd heb, want het was een waardevolle ervaring. Hieronder beschrijf ik het proces en de problemen die ik tegenkwam.

Recept niet goed gelezen

Allereerst ging het mis omdat ik het recept niet goed had gelezen. Ik mengde alle ingrediënten in één keer, terwijl eerst het sulfiet met het sap moet reageren voordat de gist erbij gaat. Hierdoor sloeg de gist niet goed aan. Dit heet een ‘stuck fermentation’.

Gelukkig kon ik dit oplossen door een giststarter te maken. Ik mengde wat gist met suikerwater tot het goed gistte. Vervolgens voegde ik beetje bij beetje de most toe, tot ik genoeg goed gistend mengsel had om aan de rest toe te voegen. Tot mijn opluchting ging het toen wel goed.

Geduld bij gisting

Daarna moest het mengsel 7 dagen gisten, met geduld en zorg. Na filtering ging het de tweede gistingsfase in. Ook hier ging het bijna mis toen ik de stopper in het gistingsvat duwde. Gelukkig kon ik hem er makkelijk uitwurmen.

Ondanks de tegenslagen heb ik veel geleerd. Het belang van het zorgvuldig volgen van het recept, geduld hebben bij het gisten en voorzichtig zijn met de apparatuur. Fruitwijn maken vraagt aandacht en concentratie, maar het proces is erg leuk en leerzaam.

Voldoening

Uiteindelijk was ik trots op mijn citruswijn. Ondanks de problemen in het begin, kon ik toch een eigen alcoholische drank maken, helemaal van scratch. Dat geeft enorm veel voldoening.

Na deze waardevolle ervaring sta ik zeker open voor een nieuwe poging. Dan zal ik het recept nog beter volgen en geduldiger het gistingsproces afwachten. Want zelfgemaakte wijn delen met vrienden is heel bijzonder!

Het maken van mijn eerste citruswijn was een leerzaam proces vol uitdagingen. Hier deel ik mijn ervaringen rond de verschillende stappen: van de eerste gisting tot het uiteindelijk bottelen.

Dubbele gisting zorgt voor spanning

De eerste open gisting duurde 7 dagen. Daarna volgde de tweede gisting onder een waterslot. Dit zorgde voor enige spanning toen ik per ongeluk de stopper in het gistingsvat duwde. Gelukkig kon ik hem eruit halen met een tang. Het belang van voorzichtigheid werd maar weer eens duidelijk.

Geduld tijdens de klaring cruciaal

Na ongeveer een maand was de meeste droesem gezakt en kon ik beginnen met voorzichtig overhevelen naar een schoon vat. Ik verloor daarbij wel wat vocht, dus achteraf had ik beter van tevoren wat wijn apart gehouden om dit te compenseren. In plaats daarvan vulde ik noodgedwongen aan met chardonnay.

Geduld is cruciaal tijdens de klaring. De wijn moet de tijd krijgen om helder te worden. Gelukkig lukte dit na twee maanden zonder extra middelen.

Bottelen: spannend moment met mooi resultaat

Het bottelen was een spannend moment na al het wachten. Tot mijn opluchting rook en smaakte de citruswijn verrassend goed. Na het proeven van de eerste flessen moet de wijn nog zes maanden rijpen. Hopelijk wordt het een heerlijk kerstcadeau.

Stappenplan citruswijn maken

Benodigdheden:

  • 3 grapefruits
  • 3 citroenen
  • 3 sinaasappels
  • 1,4 kg suiker
  • 450 gram witte rozijnen
  • 1 Campden tablet of 0,5 tl sulfietpoeder
  • 1 tl pectine enzymen
  • Water
  • Zakje gist (bv. chablis)
  • 1 tl gistvoeding
  • Grote pan van 5 liter
  • Gistingsvat
  • Rubberstop met waterslot
  • Hevelslang
  • Trechter
  • Kaasdoek
  • Lege wijnflessen
  • Kurken of flessen met draaidop

Stappen

  1. Was het fruit en snijd de schillen dun af zonder wit. Pers de vruchten uit.
  2. Doe schillen en sap in grote pan en voeg water toe tot 5 liter.
  3. Voeg sulfiet, pectine enzymen, suiker en rozijnen toe. Roer goed.
  4. Dek af en laat 24 uur staan.
  5. Roer gist en gistvoeding erdoor en sluit pan af met doek.
  6. Laat 7-10 dagen gisten op kamertemperatuur. Roer regelmatig.
  7. Zeef de most en doe onder waterslot in gistingsvat.
  8. Laat 1 maand staan. Hevel daarna over naar schoon vat.
  9. Na 2 maanden klaring overgieten op flessen en kurken.
  10. Laat 6 maanden rijpen voor het drinken.

Het maken van citruswijn is een boeiend proces dat enige basiskennis en zorgvuldigheid vergt. Hieronder deel ik een uitgebreide handleiding, inclusief mijn eigen inzichten over de verschillende stappen.

Fruit persen

Gebruik grapefruits, citroenen en sinaasappels. Pers het fruit uit en vang het sap op. Laat de pulp erin, want dit geeft smaak en body.

Sap mengen en Laten rusten

Doe het sap in een pan. Voeg water toe tot circa 3,4 liter. Voeg sulfiet en pectine enzyme toe om bacteriën te doden. Dek af en laat 24 uur rusten zodat de ingrediënten goed mengen.

Suiker, gist en rozijnen

Kook suiker met water aan tot siroop en laat afkoelen. Voeg siroop, gist, gistvoeding en gehakte rozijnen toe aan het sap. Sluit goed af en laat ongeveer 7 dagen gisten bij kamertemperatuur. Roer regelmatig met houten lepel.

Eerste gisting

Zeef de vloeistof door een doek in het gistingsvat. Sluit af met waterslot. Laat 1 maand staan tot de wijn bovenin gaat klaren. Dit is de eerste gisting. Hevel dan over naar een schoon vat.

Klaring

Laat de wijn nu langzaam volledig klaren, dit duurt gemiddeld 2 maanden. Is de wijn dan nog troebel, overweeg klaring met kalk. Goede klaring is essentieel voor de smaak!

Rijping en bottelen

Als de wijn helder is, kan het bottelen beginnen. Vul flessen en sluit af met kurk of draaidop. Laat minimaal 6 maanden rijpen op een donkere plek.

Conclusie

Citruswijn maken vergt geduld en zorgvuldigheid, maar levert een uniek resultaat op. De stappen van persen, gisten, klaren en rijpen zijn allemaal belangrijk. Neem de tijd en geniet van dit traditionele ambachtelijke proces!

Ondanks de uitdagingen en het geduld dat het vraagt, is citruswijn maken voor mij een leuke ervaring gebleken. Met de juiste zorgvuldigheid ga ik zeker een volgende poging wagen, hopelijk met een verfrissend en smakelijk resultaat!

Vergelijkbare berichten