Hoe je (best lekkere) Wijn Thuis Maken Kunt

Hoe je (best lekkere) Wijn Thuis Maken Kunt

Het is niet ingewikkelder om wijn te maken dan om zuurdesembrood te maken, maar het vereist meer tijd en een paar speciale hulpmiddelen. Je zult ook je creatieve sappen kunnen gebruiken en een betere waardering krijgen voor professionele wijnmakers.

De onderstaande instructies zullen 20 liter (of 25 flessen van 750 ml) traditionele druivenwijn opleveren, wat zou moeten werken voor elke beginner. Je hebt ongeveer € 400 nodig voor druiven en basisbenodigdheden die te vinden zijn op veel websites of bij lokale brouw-/wijnwinkels. Handelaren zoals Brouwland.nl bieden startpakketten tegen redelijke prijzen aan.

Stap 1: Verkrijg je Druiven

Begin met de best mogelijke druiven die je je kunt veroorloven. Je hebt 60 tot 75 pond druiven nodig. Een wijnwinkel zal bronnen hebben, net als zoekmachines, maar het is mogelijk om je favoriete druivensoort te kopen van een wijngaard in de buurt voor € 1 of € 2 per pond.

Vermijd het gebruik van druivenconcentraat, omdat het mogelijk zoeter kan smaken of minder structuur kan hebben dan wijnen die je normaal gesproken lekker vindt. Bevroren druivensap of most (sap met druivenschillen inbegrepen) is echter bijna net zo goed als vers.

Hoe je (best lekkere) Wijn Thuis Maken Kunt

Stap 2: Pletten, Persen, Stampen

Als je druivensap of vooraf geplette most hebt, kun je doorgaan naar fermentatie (Stap 3A of 3B voor respectievelijk witte of rode wijn). Zo niet, dan moet je de druiven pletten of persen om het sap te laten stromen. Stamp op de druiven met je voeten. Je kunt hiervoor apparatuur kopen of huren, maar waarom? Dit is het leuke deel. Het spul van Lucy en Ethel dromen.

Gooi de druiven in een grote, schone container. Was je voeten grondig met zeep en water, spoel ze goed af en stap op de druiventrossen. Je kunt ze niet beschadigen, dus druk stevig totdat de trossen geplet zijn en het sap vrijkomt. Dit verwijdert ook enkele rode bessen van de stelen, wat goed is.

Voor witte wijnen wil je alleen het sap in de volgende stap laten fermenteren. Giet het grootste deel van het sap door een trechter in een glazen karaf, pers dan de overgebleven schillen en stelen door een stevige vergiet in een pot of emmer om het resterende sap te verzamelen. Je kunt ook de schillen en zaden in een doek doen en het overtollige sap eruit wringen.

Voor rode wijnen laat je de hele bende van sap, schillen en zaden fermenteren nadat je zoveel stelen eruit hebt gehaald als je geduld toelaat.

Hoe je (best lekkere) Wijn Thuis Maken Kunt

Stap 3A: Fermentatie voor Witte Wijn

Begin met minstens 20 liter wit druivensap om uiteindelijk 20 liter wijn te krijgen. Giet het sap in een karaf of andere afsluitbare container groter dan het volume dat je wilt laten fermenteren, omdat de wijn kan schuimen of uitzetten en eruit kan sijpelen.

Wit druivensap is eigenlijk eerst groen of goudkleurig, maar het zal een bruine kleur krijgen nadat het geperst is en begint te fermenteren. Maak je geen zorgen, het zal later lichtgeel of goudkleurig worden. Gebruik een waterslot om zuurstof buiten te houden en het koolstofdioxide dat door fermentatie wordt geproduceerd te laten ontsnappen.

Voeg wijn-gist toe volgens de instructies op de verpakking. Houd het sap op een comfortabele kamertemperatuur, zoals aangegeven in de gistinstructies. Het zou binnen een dag of twee een lichte schuimlaag van koolstofdioxide moeten gaan uitstoten, wat het begin van fermentatie aangeeft.

Verwijder de stopper eens per dag, of indien nodig, om het sap en de droesem die naar de bodem zal zakken te roeren. Als de fermentatie versnelt en de wijn uit je vat schuimt, veeg het dan gewoon op en koel de container een beetje.

Hoe je (best lekkere) Wijn Thuis Maken Kunt

Stap 3B: Fermentatie voor Rode Wijn

Rode most heeft tijdens de fermentatie geen strak gesloten bovenkant of waterslot nodig. Het kan fermenteren in een grote open container met slechts een handdoek of een stuk dun triplex erop om stof en fruitvliegjes buiten te houden. Voeg wijn-gist toe en roer goed. Het kan al in slechts 12 uur beginnen te fermenteren.

Rode wijnen moeten minstens twee keer per dag worden geroerd, of “ondergedompeld”, wanneer de fermentatie krachtig verloopt. Je zult een “hoed” van schillen zien die naar boven is komen drijven. Dit moet regelmatig weer ondergedompeld worden in de wijn om de schillen vochtig te houden. Dit zorgt ervoor dat het sap de belangrijkste kleur- en smaakstoffen uit de schillen kan halen.

Het is goed voor rode wijnen om tijdens de fermentatie op te warmen tot 80°F (ongeveer 26,7°C) of meer om deze extractie te bevorderen. Dit kun je controleren met een ouderwetse weerkundige thermometer.

Stap 4: Bekijk het Fermentatie proces

Test de suikergehaltes van het fermenterende sap regelmatig met een eenvoudige hydrometer in een maatcilinder. Het wordt gemeten in graden Brix, wat overeenkomt met het suikergehalte. Je sap begint tussen de 18-26 graden Brix en zal verminderen tot min 2 Brix zodra de fermentatie is voltooid.

De fermentatie van witte wijn duurt enkele dagen tot enkele weken, en dit hangt sterk af van de temperatuur. Hoe koeler de kamer, hoe langer het duurt. Rode wijn die een goede, warme temperatuur bereikt tijdens de fermentatie zou binnen een week of twee klaar moeten zijn.

Zodra de fermentatie is voltooid, scheid je de nieuwe wijn van de grove droesem van de fermentatie. Giet de wijn in een 20 liter karaf om te rijpen.

Voor witte wijn gebruik je een slang om het sap af te hevelen en laat je het grootste deel van de droesem achter om weg te gooien. Verhoog de fermentatiecontainer minstens twee voet boven de karaf waarin je het wilt laten rijpen. Start de stroming door met je mond te zuigen, en de zwaartekracht doet de rest.

Voor een rode wijn, verplaats je het sap naar een karaf en pers je vervolgens de schillen om eventueel overgebleven sap eruit te persen. Voeg dit ook toe aan de karaf en sluit het af met een waterslot.

Hoe je (best lekkere) Wijn Thuis Maken Kunt

Stap 5: Bescherm je Creatie

Aangezien er geen koolstofdioxide meer vrijkomt, is het van vitaal belang om de wijn te beschermen tegen lucht en vroegtijdige oxidatie. Houd de karaf helemaal vol en minimaliseer het aantal keren dat je hem opent. Vul bij met een goede commerciële wijn van dezelfde druivensoort, indien nodig.

Voeg sulfieten toe, volgens instructies van een goede bron zoals “Home Winemaking for Dummies” van Tim Patterson of “Making Table Wine at Home” van de University of California, Davis. Je wilt het natuurlijke zwaveldioxidegehalte van de wijn verhogen van enkele delen per miljoen (ppm) naar een matig niveau van ongeveer 60 ppm voor de meeste wijnen. Dit beschermt de wijn tegen oxidatie, azijnbacteriën en andere schadelijke micro-organismen.

Sulfieten zijn geen vervanging voor het gebruik van brandschone containers, slangen, trechters en andere apparatuur. Sterilisatie is niet per se nodig, maar dingen moeten wel hygiënisch zijn.

Stap 6: Laat het Rijpen

Bewaar de karaf op een koele (maar niet koude) plaats, uit direct licht. Controleer regelmatig of de stopper los zit of het waterslot droog is. Roer de droesem van de witte wijn elke week of twee om de textuur te verbeteren. Als de wijn smaakt als iets wat je graag zou drinken, is het tijd om te bottelen. De meeste witte wijnen moeten na vier tot negen maanden in een karaf rijpen. Rode wijnen nemen zes maanden tot een jaar in beslag.

Tijdens de rijping is het goed om rode wijnen één of twee keer over te hevelen voordat je ze bottelt. Hevel de heldere wijn over in een andere container. Maak dan de droesem schoon uit de karaf en doe de wijn terug. Witte wijnen kunnen op de droesem blijven tot het bottelen, maar voor beide soorten, stop met roeren of overhevelen ruim van tevoren zodat eventueel sediment kan bezinken en de wijn kan klaren voordat je gaat bottelen.

Stap 7: Bottelen maar! Wijn Thuis Maken is geen rocket science!

Hier is het de taak om de wijn gewoon uit de karaf in flessen te krijgen zonder de droesem te verstoren en met zo min mogelijk blootstelling aan lucht. Pro-tip: nieuwe flessen in schone opslag hoeven niet te worden afgespoeld voordat je ze vult. Hevel de wijn in de flessen zoals bij de overhevelprocedure.  Vul elke fles tot ongeveer twee centimeter onder waar de kurk onderop zal rusten.

Sluit ze af terwijl je bezig bent met een handmatige kurkentrekker die je kunt huren of kopen. Het is leuk om je eigen labels toe te voegen, die je zelf kunt ontwerpen en afdrukken thuis met afpelbare etiketten van een kantoorartikelenwinkel.

De metalen capsules op commerciële wijnen kunnen niet op zelfgemaakte wijnen worden aangebracht zonder een dure draaier, maar wijn- en brouwwinkels verkopen plastic versies die de bovenkant van de fles bedekken en er netjes uitzien. Deze krimpen passend als ze boven een fornuisbrander worden gehouden. Wees gewoon voorzichtig.

Je wijn zal baat hebben bij een paar weken of maanden rijping in de fles, maar wie kan zo lang wachten? De enige overgebleven taak is om de kurken te gaan trekken.

Geraadpleegde bronnen:

Populair

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg/uur

355 views8 min. leestijd
Homemade Appelwijn

Zelf Appelwijn Maken

296 views14 min. leestijd

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijngist Calculator

Je hebt 0 gram gist nodig voor de ingevoerde hoeveelheid wijn.

Startpakket wijnmaken 30 l
€ 99,99