Wijn en Dessert: Zoet Ontmoet Zoet

Wijn en Dessert: Zoet Ontmoet Zoet

Inleiding

Een goede wijn-spijs combinatie kan het verschil maken tussen een gewone maaltijd en een onvergetelijke culinaire ervaring. Dit geldt niet alleen voor hoofdgerechten, maar zeker ook voor desserts. De juiste dessertwijn kan de zoetheid en smaken in een dessert tot leven brengen. In dit artikel zoomen we in op het vinden van de perfecte wijn voor verschillende soorten desserts.

We bespreken de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een dessertwijn. Ook geven we concrete voorbeelden van populaire desserts en welke wijnen hier het beste bij passen. Lees mee voor tips en inspiratie om de kunst van wijn-dessert combinaties onder de knie te krijgen!

Alvast 5 van de belangrijkste punten:

 1. Let op de zoetheid, aciditeit, tannines en alcoholpercentage van de wijn
 2. Combineer chocolade met rode dessertwijnen met weinig tannines
 3. Kies een lichte dessertwijn bij fruitdesserts
 4. Een hogere aciditeit geeft frisheid bij roomijs of panna cotta
 5. Experimenteer met verschillende wijnen om je favoriete combinaties te vinden

Waarom Wijn en Dessert?

Wijn en dessert combineren is voor veel mensen een hele kunst. De traditionele regel is om zoete desserts te combineren met zoete wijnen. Echter is er meer nuance nodig voor de perfecte harmonie van smaken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de wijn niet té zoet is, anders overstemt deze de smaak van het dessert.

De kunst is dus om een balans te vinden tussen de zoetheid en smaakintensiteit van zowel de wijn als het dessert. Door een dessertwijn met zorg uit te kiezen kan de smaakbeleving van het dessert naar een hoger niveau worden getild. De wijn vult de smaak van het dessert aan en benadrukt subtielere aroma’s.

A Guide to Wine & Dessert Pairings - Social Vignerons

Belangrijke Factoren bij het Kiezen van Wijn voor Dessert

Bij het uitkiezen van een dessertwijn zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden:

Zoetheid

Allereerst is de zoetheid van de wijn cruciaal. Over het algemeen werkt het goed om een dessertwijn te nemen die iets zoeter is dan het dessert zelf. Anders smaakt de wijn bitter of flauw. Let dus goed op hoe zoet het dessert is en kies daar een wijn bij met een vergelijkbare zoetheid.

Bij zeer zoete desserts zoals tiramisu of crème brûlée kun je het beste een zoete witte dessertwijn nemen, zoals een Sauternes. Bij minder zoete desserts past juist een halfzoete wijn beter.

Aciditeit

Ook de aciditeit van de wijn speelt een rol. Een wijn met hogere zuren geeft een frisse bite die de zoetheid mooi in balans brengt. Vooral bij romige zuiveldesserts zoals panna cotta, vanille ijs of cheesecake werkt dit goed.

Een voorbeeld van een dessertwijn met veel fresheid is de Duitse Riesling. De hogere aciditeit zorgt voor een contrasterende smaaksensatie.

Tannines

Tannines zijn de drogende stoffen in met name rode wijnen. In kleine hoeveelheden voegen deze complexiteit en structuur toe. Te veel tannines kunnen echter heel wrang en bitter smaken in combinatie met zoet.

Kies bij chocoladedesserts daarom bij voorkeur voor rode dessertwijnen met weinig tannines, zoals een Brachetto d’Acqui. De tannines in bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon bijten teveel en overstemmen de pure chocoladesmaak.

Alcoholpercentage

Ook het alcoholpercentage van de wijn is relevant bij dessert pairings. Een te hoog alcoholpercentage kan de subtielere smaken in een dessert overweldigen.

Kies bij frisse citrusdesserts of sorbetijs daarom een dessertwijn met een alcoholpercentage van rond de 7%. De lage alcohol laat de andere smaken beter tot hun recht komen.

A Tasteful Trend: Dessert Wines on the Rise | District Fray

Populaire Dessertsoorten en Hun Ideale Wijncombinaties

Nu we de basisprincipes hebben doorgenomen, bekijken we welke wijnen het beste combineren met populaire desserts:

Chocoladedesserts

Voor chocolade is een rode dessertwijn vaak een goede match. Kies bij voorkeur voor weinig tannines, zoals in een Brachetto d’Acqui of Sagrantino di Montefalco Passito. De zoetheid en fruitigheid vult de pure chocoladesmaak perfect aan.

Ook tawny port en Madeira combineren door hun zoetheid en kruidige smaak goed met donkere chocolade. Experimenteer eens met jouw favoriete chocoladetaart, mousse of ander chocoladedessert!

Fruitdesserts

Voor lichtere fruitdesserts zoals een fruitsalade, sorbetijs of citrusdessert zijn frisse, lichte dessertwijnen ideaal. Denk aan een Moscato d’Asti, Riesling of Gewürztraminer.

De lage alcohol en hogere aciditeit laten de fruitige aroma’s mooi tot hun recht komen. Een Gewürztraminer combineert bijvoorbeeld heerlijk met een dessert van lychees of mango.

Room- en zuiveldesserts

Romige desserts zoals panna cotta, crème brûlée of cheesecake vragen om een dessertwijn met hogere zuren. De aciditeit geeft een mooie frisse toets aan de volle smaak.

Goede opties zijn een lichtzoete Riesling of een Vin Santo met tonen van honing en amandelen. Ook een schuimwijn als Moscato d’Asti brengt een mooie balans. De fijne bubbels geven een prettige textuur.

Gebak en taarten

Voor gebak en taarten is de vulling bepalend voor de wijnkeuze. Bak je een taart met verse aardbeien? Kies dan een lichtzoete Muscat. Bij een chocoladetaart past een zoete, weinig tannine-rijke rode wijn zoals eerder genoemd.

En een klassieke appeltaart? Probeer dan eens een cider, met appelaroma’s die prachtig aansluiten bij de vulling. Laat je inspireren door de smaken in je taart of gebak.

Case Studies

Om de wijn-dessert combinaties nog tastbaarder te maken, hieronder drie concrete voorbeelden:

Desserts That Go with Red Wine | Cabernet | Wine Country Table

Chocoladetaart met rode Port

Een heerlijke combinatie is een intens chocoladetaartje met een glaasje ruby port. De zoete, fruitige smaak vult de pure chocolade aan, met weinig storende tannines.

De jammy, bijna confiture-achtige tonen van de ruby port smeltsen samen met de chocolade voor een perfecte harmonie. Een klein glaasje volstaat om de smaakbeleving naar een hoger niveau te tillen.

Appeltaart met cider

Voor appeltaart is een lekkere cider een match made in heaven. De appelcider voegt een appelachtige frisheid en fruitigheid toe die prachtig samengaat met de gebakken appels in de taart.

Kies bij voorkeur voor een iets zoetere cider die qua zoetheid overeenkomt met de vulling van je taart voor de ideale balans. Het appelige aroma vult de warme, kruidige smaken van de taart perfect aan.

Cheesecake met Moscato d’Asti

De perfecte afsluiter van een maaltijd is een klein stukje cheesecake met een glas dessertwijn ernaast. Een aanrader is een Moscato d’Asti, een licht mousserende wijn gemaakt van druiven van Muscat.

De frisse, zachte bubbels geven een prettig mondgevoel bij de romige cheesecake. Ook de florale, honingzoete tonen passen uitstekend bij de vanillesmaak van de cheesecake. Een match made in heaven!

How to Pair Wine with Dessert?

Tips en Trucs

Hoe vind jij de beste wijn-dessert combinaties? Hier zijn enkele tips:

 • Probeer verschillende wijnen uit bij hetzelfde dessert. Zo leer je je smaakvoorkeuren kennen. Maak aantekeningen voor volgende keer.
 • Gebruik een wijn-spijs app of boek voor suggesties. Deze geven een goede basis, maar blijf vooral experimenteren.
 • Laat je inspireren door de smaken in het dessert. Denk aan complementaire aroma’s in de wijn.
 • Lef en durf te combineren! Niet alle traditionele combinaties hoeven voor jou te werken.
 • Spit je dessert en de wijn. Neem eerst een hapje, nip dan van de wijn en bepaal hoe ze elkaar aanvullen.
 • Houd het dessert bescheiden van formaat en de wijn in een klein glas. Zo kun je meerdere combinaties uitproberen.

Wijn en Dessert

Conclusie

Een goed gekozen dessertwijn tilt de smaakervaring van een dessert naar een hoger niveau. Door rekening te houden met factoren als zoetheid, zuurtegraad, tannines en alcohol vind je de ideale match.

Populaire desserts als chocolade, fruit en romige zuivelgerechten vinden hun ideale wijnpartner in zoete, frisse dessertwijnen. Laat je inspireren door de smaken en experimenteer volop. Zo ontdek je magische wijn en dessert combinaties!

Heb jij vragen of leuke suggesties? We horen graag jouw favoriete dessert en wijn pairings!

Veelgestelde vragen

Hoezo precies combineer je rode wijn met chocolade?

Rode wijn bevat tannines die een bittere, wrange smaak kunnen geven. Chocolade kan deze tannines mooi omzetten naar een ronder, voller mondgevoel. Kies wel een rode dessertwijn met weinig tannines zoals Brachetto d’Acqui. Anders overstemmen de tannines de pure chocoladesmaak.

Werken mousserende wijnen ook bij dessert?

Zeker, mousserende wijnen kunnen fantastisch combineren met de juiste desserts! De fijne bubbels geven een prettige textuur en de aciditeit draagt bij aan een verfrissend effect. Denk aan Prosecco, Cava of Moscato d’Asti. Let wel op het alcoholpercentage, te veel alcohol overstemt subtielere zoete smaken.

Wat voor dessertwijnen zijn er nog meer?

Naast de in het artikel genoemde wijnen bestaat er een enorme variëteit aan dessertwijnen: Picolit, Eiswein, Tokaji, Vin Santo, Sauternes, Pedro Ximénez, etc. Ontdek welke zoete smaken je het lekkerst vindt en welke het beste combineren met jouw favoriete desserts!

Hoe bewaar ik een geopende fles dessertwijn?

Dessertwijnen zijn vaak beter van kwaliteit als ze vers gedronken worden. Bewaar een geopende (en aangebroken) fles koel en donker, bij voorkeur zelfs in de koelkast. Zo blijven aroma’s en zoetheid optimaal behouden. Gebruik de wijn idealiter binnen een paar dagen na opening.

Past cognac of whiskey ook bij dessert?

Zeker, na een dessert kan een klein glaasje cognac, whisk(e)y of likeur een mooie afsluiter zijn. Let op de alcoholpercentages en kies een luxe, zoete en complexere cognac of whisk(e)y om de zoetheid in balans te brengen. Graag advies op maat van onze sommelier!

Referenties en Studies

 • Hammond R., The Sweet Life: Dessert Wine and Pairing. 2005.
 • Robinson J., Vines G., The Oxford Companion to Wine. 2015.
 • Harrington R.J., Food and wine pairing: a sensory experience. John Wiley & Sons. 2008.
 • Bruwer J., The importance of food and wine pairing. Australian & New Zealand Grapegrower and Winemaker. 2003.
 • Smith M., The sommelier’s guide to wine & dessert pairing. The Wine Enthusiast. 2015. https://www.winemag.com/2015/11/24/the-sommeliers-guide-to-wine-dessert-pairing/

Populair

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg/uur

410 views8 min. leestijd
Homemade Appelwijn

Zelf Appelwijn Maken

356 views14 min. leestijd

Wijngist Calculator

Je hebt 0 gram gist nodig voor de ingevoerde hoeveelheid wijn.

Startpakket wijnmaken 30 l
€ 99,99