Mijn Wijn Wordt Niet Helder Met Finings

Mijn Wijn Wordt Niet Helder Met Finings

Mijn wijn wordt niet helder met finings? Wat moet je dan doen! Als je een wijn hebt gemaakt, of het nu een wijnkit is of een fruitwijn, en je hebt finings gebruikt om hem kristalhelder te maken, maar de finings hebben niet goed gewerkt, lees dan deze blog, want er zijn een paar redenen die je wijn mogelijk tegenhouden om helder te worden.

Wat zijn finings?

In het Nederlands worden finings vaak aangeduid als “klaringsmiddelen” of “helderingsmiddelen.” Deze termen worden gebruikt om de stoffen of middelen te beschrijven die worden gebruikt om troebelheid en onzuiverheden uit wijn, bier en andere dranken te verwijderen, zodat ze helder en transparant worden.
 
Dus, terwijl het Engelse woord “finings” niet direct wordt vertaald naar het Nederlands, worden de termen “klaringsmiddelen” of “helderingsmiddelen” gebruikt om hetzelfde concept aan te duiden.

Mijn Wijn Wordt Niet Helder Met Finings

Als je wijn nog steeds troebel of troebel is, zelfs nadat je finings hebt toegevoegd, lees dan onze blog en hopelijk kunnen we vaststellen wat je wijn ondoorzichtig maakt.

We hebben te maken met een levend wezen en soms kunnen ze onvoorspelbaar zijn, dus zelfs als je voor de 100e keer een wijnkit maakt of een perenwijn maakt, of een distillatiewas maakt, kan dit troebelheidsprobleem bij wijn op elk moment toeslaan.

Er kunnen een paar redenen zijn waarom een wijn niet helder wordt bij het gebruik van finings, dus laten we de mogelijke redenen verkennen en je enkele oplossingen bieden voor elke mogelijke reden.

De Wijn Fermenteert Nog Steeds

De eerste en meest voor de hand liggende reden is dat de wijn nog steeds aan het fermenteren is. De gist is nog steeds actief en hoeveel finings je ook toevoegt, zolang de fermentatie doorgaat, zal de wijn troebel blijven.

De gist verbruikt nog steeds verbindingen in de wijn en kan CO₂ (koolstofdioxide) produceren, wat de klaring van de wijn kan tegenhouden. Gebruik een hydrometer en controleer het soortelijk gewicht. Als het boven de 1,000 ligt, is het waarschijnlijk nog aan het fermenteren.

Malolactische Gisting

De volgende reden waarom een wijn niet kan klaren, is vanwege een tweede soort gisting genaamd malolactische gisting. Dit kan voorkomen in fruitwijnen en is verantwoordelijk voor die boterachtige smaak. Dit is een bacterie die appelzuur eet en omzet in melkzuur. Het produceert ook CO2 (koolstofdioxide), wat het klaringproces kan belemmeren. Gebruik een hydrometer en controleer het soortelijk gewicht. Als het boven de 0,996 ligt, is het waarschijnlijk nog aan het fermenteren.

Koolstofdioxide

Zelfs als een wijn is gestopt met fermenteren en beide bovenstaande processen zijn voltooid, kan er nog steeds CO₂ (koolstofdioxide) opgelost zijn in de wijn. Net zoals bubbels in een blikje cola, maakt koolstofdioxide deel uit van de wijn en zal het geleidelijk uit de suspensie bubbelen. Dit voorkomt dat je wijn helder wordt.

Na verloop van tijd zal CO₂ vanzelf uit je wijn verdampen, maar je kunt dit versnellen in een proces dat ontgassen wordt genoemd.

Dit houdt eenvoudigweg in dat je de wijn roert en zo de CO₂ uit de vloeistof klopt. Dit kan meestal een paar dagen duren voordat alle koolstofdioxide is verdreven.

Je kunt dit proces versnellen met behulp van een wijngarde, maar onthoud, klop voorzichtig om het koolstofdioxide eruit te halen en geen lucht in te brengen.

NB. Bij het ontgassen is het belangrijk om geen lucht in je wijn te introduceren, omdat dit de azijnbacteriën kan introduceren die je wijn kunnen laten veranderen in azijn. Ontgassing moet dus voorzichtig worden uitgevoerd.

Te Veel Finings

Het gebruik van te veel wijnfinings kan niet alleen de wijn klaren, maar ook smaken en mondgevoel wegnemen. Ongeacht welke finings je gebruikt, gebruik alleen de aangegeven hoeveelheid voor de hoeveelheid wijn die je maakt.

Finings werken door aantrekking. Positief geladen deeltjes zweven rond in je wijn en maken het troebel. Finings zijn negatief geladen deeltjes en trekken deze positief geladen deeltjes in de wijn aan. Ze plakken samen en worden te zwaar om in de wijn te drijven en zakken naar de bodem.

Hoe kun je dan te veel gebruiken?

Bij sommige tweefasige finingmethoden gebruik je eerst negatief geladen finings die alle positief geladen deeltjes in de wijn vastgrijpen. Dat kan veel negatief geladen finingsdeeltjes achterlaten, en deze zullen zich vastklampen aan andere verbindingen in de wijn en ervoor zorgen dat deze ook worden verwijderd. Dat zou de smaak, zuurgraad en mondgevoel van de wijn beïnvloeden.

Dus zodra de negatief geladen finingsdeeltjes hun werk hebben gedaan (meestal tussen 1-24 uur), willen we eventuele resterende negatieve finings uitroeien.

Om dit te doen, introduceren we meer positief geladen deeltjes, maar precies genoeg om eventuele overgebleven negatieve deeltjes op te nemen.

Hier kan te veel worden toegevoegd. Als er veel deeltjes in de wijn waren om mee te beginnen, kunnen ze alle negatieve finings gebruiken. Je zult zien dat je wijn bijna perfect helder is. Als je dan het volgende zakje toevoegt, introduceer je te veel positieve finings en dit kan je wijn troebel maken.

Bijvoorbeeld, een van de meest voorkomende finings in wijnkits is Kieselsol (negatief geladen) en Chitosan (positief geladen). Als dit gebeurt, kun je een kleine hoeveelheid van de eerste finings toevoegen en je wijn zal weer helder worden, maar dit kan even duren, dus wees geduldig. Het zal klaren.

Pectine Haze

Pectine is een onderdeel van de cellen die fruit vormen. Als pectine aanwezig mag zijn in een afgewerkte wijn, zal dit ervoor zorgen dat deze troebel wordt. Er zijn verschillende manieren om pectine te verwijderen, maar de twee populaire manieren zijn pecto-enzym en bentoniet.

Bentoniet is een vulkanische klei die pectine opzuigt.

Pecto-enzym (pectolase / pectinase) breekt de celwanden af, wat ook als secundair voordeel heeft dat het helpt bij het extraheren van kleur en sap uit de cellen. Zowel Pecto-enzym als Bentoniet worden meestal aan het begin van het fermentatieproces gebruikt.

Sommige vruchten bevatten veel meer pectine dan andere, dus het kan zijn dat pectine de laatste fase heeft bereikt.
Als je denkt dat je een pectine-haze hebt, kun je een pectine-testkit gebruiken om er zeker van te zijn dat het om een pectine-haze gaat.

Als het een pectine-haze is, kun je dan een klein glas van de wijn nemen. Voeg 1 theelepel pectolase toe aan het glas wijn en laat het 10 minuten staan om te hydrateren. Voeg dit terug aan je wijn en roer om alles te mengen.
Plaats het op een warme plaats van 18-22°C en laat het klaren. Het kan tot 1 maand duren voordat dit is opgehelderd.

Geduld

We hebben te maken met een levend organisme en soms kunnen ze onvoorspelbaar zijn. Dus vergeet niet een hydrometer te gebruiken om de stadia van je fermentatie te controleren voordat je doorgaat naar het volgende stadium.

Soms is het gewoon een kwestie van geduld en wachten. Het zal uiteindelijk klaren.

Zet je wijn ergens koel neer, waar het niet wordt verstoord, en laat het met rust. Als je een waterslot hebt, controleer dan af en toe of er sterilisatiemiddel in het waterslot zit om ongewenste infecties te voorkomen.

Er is ook niets dat je ervan weerhoudt om een troebele wijn te drinken, het smaakt misschien gewoon niet zo goed als wanneer het helder is.

Filteren

We raden ook aan om je wijn te filteren. Finings zijn geweldig om het merendeel van de zwevende deeltjes naar de bodem te laten zakken, maar er zijn nog steeds microscopische sedimenten in suspensie.

Door een filter zoals de Harris Wine Filter te gebruiken, kun je die overgebleven deeltjes opvangen en de smaak en het mondgevoel verbeteren. De onzichtbare deeltjes verminderen de frisheid van een wijn, dus door ze te verwijderen, maak je een wijn geschikt voor een koning.

Bron YouTube Video

 

Vergelijkbare berichten