Image

Verfijning van Zelfgemaakte Witte Wijn: Tanninepoeder of Eikenhoutchips?

Mag ik aan mijn zelfgemaakte witte wijn extra tanninepoeder toevoegen, of is het beter om eikenhoutchips een tijdje te laten rusten in de wijn?

Het toevoegen van tanninepoeder en het gebruik van eikenhoutchips zijn beide geldige methoden om de smaak en structuur van zelfgemaakte witte wijn te beïnvloeden, maar ze dienen verschillende doelen en geven verschillende resultaten.

Tanninepoeder toevoegen:

  • Tanninepoeder wordt vaak gebruikt om de tanninestructuur in de wijn te verbeteren, vooral in wijnen die van nature laag zijn in tannines of die een beetje meer ‘ruggegraat’ of complexiteit nodig hebben. Tannines kunnen ook helpen bij de stabiliteit en houdbaarheid van de wijn.
  • Bij het toevoegen van tanninepoeder moet je voorzichtig te werk gaan, omdat te veel tannines de wijn te stroef of bitter kunnen maken. Het is belangrijk om kleine hoeveelheden toe te voegen en tussendoor te proeven.

Eikenhoutchips gebruiken:

  • Eikenhoutchips daarentegen voegen naast tannines ook aroma’s en smaken toe aan de wijn, zoals vanille, kokosnoot, en toast. Dit kan de complexiteit en de algemene smaakprofiel van de wijn verrijken.
  • Het gebruik van eikenhoutchips is een manier om enkele van de effecten van eikenhouten vatrijping na te bootsen, zonder de noodzaak van dure vaten. De tijd dat de chips in contact zijn met de wijn, bepaalt hoe intens de smaakoverdracht zal zijn. Het is dus cruciaal om regelmatig te proeven en te beslissen wanneer de wijn de gewenste smaak heeft bereikt.

Welke methode is beter?

  • Dit hangt af van wat je met je wijn wilt bereiken. Als je doel is om enkel de structuur van de wijn te verbeteren zonder veel extra smaken toe te voegen, kan tanninepoeder een goede keuze zijn. Wil je echter de complexiteit en het aroma van de wijn verrijken met de karakteristieke invloeden van eikenhout, dan zijn eikenhoutchips een betere optie.

In beide gevallen is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en in kleine hoeveelheden aan te passen, omdat zowel tanninepoeder als eikenhoutchips een significante impact kunnen hebben op de balans en het profiel van je wijn. Proeven en aanpassen gedurende het proces is cruciaal om ervoor te zorgen dat je eindigt met een wijn die aan je verwachtingen voldoet.

Populair

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg/uur

317 views8 min. leestijd
Homemade Appelwijn

Zelf Appelwijn Maken

254 views14 min. leestijd

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijngist Calculator

Je hebt 0 gram gist nodig voor de ingevoerde hoeveelheid wijn.

Startpakket wijnmaken 30 l
€ 99,99