Image

Wanneer wordt het best restsuiker van zelfgemaakte rode wijn gemeten?

Het beste moment om het restsuiker van zelfgemaakte rode wijn te meten is na de voltooiing van de primaire fermentatie, maar voordat je de wijn bottelt. Dit is meestal enkele weken tot enkele maanden na het starten van het fermentatieproces, afhankelijk van de specifieke receptuur en omstandigheden.

Tijdens de primaire fermentatie zetten gistcellen de suikers in het druivensap om in alcohol en koolstofdioxide. Deze fase is meestal binnen een week tot tien dagen voltooid, maar kan langer duren. Na deze fase is het nuttig om het restsuikergehalte te meten om te bepalen of de wijn droog, halfdroog of zoet is en om te beslissen of verdere actie nodig is, zoals het toevoegen van meer gist om de fermentatie voort te zetten.

Het meten van het restsuiker kan gedaan worden met een hydrometer of een refractometer, die je een idee geven van de hoeveelheid suiker die nog in de wijn aanwezig is. Het is ook belangrijk om te meten voor het bottelen, omdat te veel restsuiker in de fles gisting op de fles kan veroorzaken, wat kan leiden tot overmatige druk en zelfs tot het exploderen van flessen.

Vergeet niet dat temperatuur, zuurgraad en andere factoren ook een rol spelen in het fermentatieproces, dus het is belangrijk om deze te monitoren en aan te passen indien nodig.

Happy Brewing!

Met dank aan mathy_rizal

Populair

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg/uur

350 views8 min. leestijd
Homemade Appelwijn

Zelf Appelwijn Maken

294 views14 min. leestijd

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijngist Calculator

Je hebt 0 gram gist nodig voor de ingevoerde hoeveelheid wijn.

Startpakket wijnmaken 30 l
€ 99,99