De Ultieme Gids voor Wijn en Kaas: 10 Perfecte Combinaties

Een Groot Neveneffect van Rode Wijn Drinken, Zegt Nieuwe Studie

Extraatje: Om nog meer gezondheidsvoordelen te plukken, combineer je glas wijn met kaas. – Jeroen

Het is algemeen bekend dat met mate wijn drinken verschillende wetenschappelijk ondersteunde gezondheidsvoordelen kan hebben. Zoals Kelli McGrane, MS, RD, een geregistreerde diëtiste voor de voedsel-tracking app Lose It! ons uitlegde, wordt gematigde wijnconsumptie geassocieerd met een verlaagd risico op hartziekten en beroertes, helpt het beschermen tegen diabetes, en kan het het niveau van hart-gezonde omega-3 vetzuren in je lichaam verhogen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine vond zelfs dat mensen die tussen de twee en zeven glazen wijn per week drinken minder kans hebben om te lijden aan depressie.

Maar, volgens een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Iowa State University en gepubliceerd in december in het Journal of Alzheimer’s Disease, is er nog een positief neveneffect van het drinken van wijn—wel, rode wijn specifiek—en beschouw het als een extra bonus dat je het kunt combineren met kaas en nog steeds de gezondheidsvoordelen kunt plukken. Het onderzoek, dat gegevens gebruikte van bijna 2.000 volwassenen uit de UK Biobank, vond dat het drinken van rode wijn en het eten van kaas geassocieerd werd met een grotere cognitieve scherpte “in onze latere jaren.”

“Ik was aangenaam verrast dat onze resultaten suggereren dat verantwoord kaas eten en dagelijks rode wijn drinken niet alleen goed zijn om ons te helpen omgaan met onze huidige vormen van griep en verkoudheid, maar misschien ook om te gaan met een steeds complexere wereld die nooit lijkt te vertragen,” zei Auriel Willette, assistent-professor in Voedingswetenschappen en Menselijke Voeding aan de Iowa State. “Hoewel we rekening hielden met of dit alleen te danken was aan wat welgestelde mensen eten en drinken, zijn gerandomiseerde klinische proeven nodig om te bepalen of het maken van eenvoudige veranderingen in ons dieet onze hersenen op significante wijze kan helpen.”

Voor het onderzoek voltooiden de deelnemers meerdere “Fluid Intelligence Tests (FIT)”, die volgens de onderzoekers “een momentopname bieden van het vermogen van een individu om ‘ter plekke na te denken'”, en rapporteerden ook hun voedsel- en alcoholconsumptie. De dieetvragenlijst vroeg specifiek naar hun dagelijkse inname van “verse vruchten, gedroogd fruit, rauwe groenten en salade, gekookte groenten, vette vis, magere vis, verwerkt vlees, gevogelte, rundvlees, lam, varkensvlees, kaas, brood, ontbijtgranen, thee en koffie, bier en cider, rode wijn, witte wijn en champagne en sterke drank,” zei de studie.

Lees verder voor de “vier meest significante bevindingen” die de onderzoekers ontdekten in deze studie. En voor enkele duidelijke redenen waarom je het niet moet overdrijven in de wijnafdeling, zorg ervoor dat je leest over de Lelijke Effecten van Wijn Drinken Die Je Niet Eens Weet, Volgens Experts.

Van alle vleessoorten springt lam eruit als positief voor je hersenen

“Wekelijkse consumptie van lam, maar niet van andere rode vleessoorten, bleek de lange termijn cognitieve vaardigheden te verbeteren,” schrijven de onderzoekers van Iowa State.

Kaas eten is ook een geweldige cognitieve versterker

“Kaas bleek verreweg het meest beschermende voedsel te zijn tegen leeftijdsgebonden cognitieve problemen, zelfs tot op hoge leeftijd,” schrijven de onderzoekers.

Rode wijn is dat ook

“Dagelijkse consumptie van alcohol, met name rode wijn, bleek gerelateerd te zijn aan verbeteringen in cognitieve functies.”

Maar niet te veel zout

“Overmatige consumptie van zout is slecht, maar alleen personen die al risico lopen op de ziekte van Alzheimer hoeven mogelijk hun inname in de gaten te houden om cognitieve problemen in de loop van de tijd te voorkomen.” En voor nog meer wetenschap die je nu al kunt gebruiken, mis niet Het #1 Gevaarlijke Teken Dat Je Te Veel Frisdrank Drinkt, Volgens Experts.

Populair

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg/uur

356 views8 min. leestijd
Homemade Appelwijn

Zelf Appelwijn Maken

296 views14 min. leestijd

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijngist Calculator

Je hebt 0 gram gist nodig voor de ingevoerde hoeveelheid wijn.

Startpakket wijnmaken 30 l
€ 99,99