Zelf wijn maken van fruit en vruchten

Zelf wijn maken van fruit en vruchten – Boekbespreking

Je hebt altijd al een interesse gehad in het maken van je eigen wijn, maar je wist niet waar te beginnen? Goed nieuws! “Zelf wijn maken van fruit en vruchten” is een boek geschreven door Jan Veenstra dat je alles leert wat je moet weten om zelf wijn te maken.

Dit boek is beschikbaar in het Nederlands en bevat 112 pagina’s vol met duidelijke uitleg, prachtige illustraties en talloze wijnmaakrecepten. Jan Veenstra, een ervaren wijnmaker en lid van het Drentse Wijnmakersgilde “De Hondsrug”, begon zijn wijnmaakavontuur al in 1979. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, dit boek is geschikt voor iedereen die zijn eigen wijn wil maken.

Het boek ‘Zelf wijn maken van fruit en vruchten’

Welkom bij onze bespreking van het boek ‘Zelf wijn maken van fruit en vruchten’! In dit artikel gaan we alle aspecten van dit boek behandelen, van de inhoud en de auteur tot de stappen om zelf wijn te maken en nuttige tips voor succes.

Zelf wijn maken van fruit en vruchten - Boekbespreking

Bestellen bij Brouwland

Informatie over het boek

Titel

De titel van dit boek is ‘Zelf wijn maken van fruit en vruchten’. Deze titel zegt eigenlijk al alles wat je moet weten: het boek gaat over het maken van wijn met behulp van fruit en vruchten.

Auteur

Het boek is geschreven door Jan Veenstra. Jan begon in 1979 met het zelf maken van wijn en heeft sindsdien een passie ontwikkeld voor dit ambacht. Hij is zelfs lid geworden van het Drentse Wijnmakersgilde “De Hondsrug”, waar hij zijn kennis heeft vergroot en zijn vaardigheden heeft verfijnd. Met zijn expertise heeft Jan dit boek geschreven om anderen te helpen bij het maken van hun eigen heerlijke wijnen.

Beschikbaarheid

Het boek is beschikbaar in het Nederlands, zodat het toegankelijk is voor een breed publiek. Je kunt dit boek vinden bij boekhandels en online winkels die boeken verkopen over wijn.

Aantal pagina’s

‘Zelf wijn maken van fruit en vruchten’ heeft in totaal 112 pagina’s. Dit geeft voldoende ruimte voor Jan Veenstra om alle belangrijke informatie en recepten te delen die je nodig hebt om je eigen wijnen te maken.

Inhoud van het boek

Het boek heeft veel te bieden als het gaat om inhoud. Hier zijn enkele hoogtepunten:

Duidelijke uitleg

Een van de beste aspecten van dit boek is de duidelijke uitleg. Jan Veenstra neemt de tijd om elk aspect van het wijnmaakproces uit te leggen, van het selecteren van fruit en vruchten tot het bottelen van de wijn. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met het maken van wijn, de duidelijke uitleg in dit boek zal je zeker helpen.

Mooie illustraties

Naast de duidelijke uitleg bevat het boek ook mooie illustraties. Deze illustraties voegen niet alleen visuele aantrekkingskracht toe aan het boek, maar helpen ook bij het verduidelijken van bepaalde stappen en technieken. Het is altijd fijn om een ​​visueel hulpmiddel te hebben bij het leren van een nieuw ambacht, en dit boek voorziet daar zeker in.

Wijnmaakrecepten

Natuurlijk bevat dit boek ook vele wijnmaakrecepten. Jan Veenstra deelt zijn favoriete recepten en geeft stapsgewijze instructies om ervoor te zorgen dat je elke keer weer heerlijke wijnen kunt maken. Of je nu op zoek bent naar een fruitige witte wijn, een robuuste rode wijn of zelfs een mousserende wijn, dit boek heeft zeker een recept dat aan je behoeften voldoet.

Bestellen bij Brouwland

De auteur Jan Veenstra

Achtergrond

Jan Veenstra begon zijn reis in het maken van wijn in 1979 en heeft sindsdien een schat aan ervaring opgedaan. Zijn passie voor wijnmaken heeft hem ertoe aangezet om lid te worden van het Drentse Wijnmakersgilde “De Hondsrug”. Hier heeft hij zijn vaardigheden kunnen aanscherpen en heeft hij een gemeenschap van gepassioneerde wijnmakers gevonden. Dankzij zijn achtergrond en expertise is Jan de ideale auteur om dit boek te schrijven.

Lid van het Drentse Wijnmakersgilde

Als lid van het Drentse Wijnmakersgilde heeft Jan Veenstra toegang tot een schat aan kennis en ervaring. Het gilde bestaat uit gepassioneerde wijnmakers die elkaar ondersteunen en van elkaar leren. Als onderdeel van deze gemeenschap heeft Jan waardevolle inzichten en technieken opgedaan die hij deelt in zijn boek. Als je zelf wijn wilt maken, is het zeker de moeite waard om te profiteren van de expertise van Jan en het Drentse Wijnmakersgilde.

Doelgroep van het boek

‘Zelf wijn maken van fruit en vruchten’ is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde wijnmakers. Als beginner krijg je de benodigde basisinformatie en begeleiding om met vertrouwen aan de slag te gaan met het maken van wijn. Als gevorderde wijnmaker biedt het boek een waardevolle bron van nieuwe recepten en technieken om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Ongeacht je ervaringsniveau, dit boek is een must-have voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken van zijn eigen wijn.

Zelf wijn maken van fruit en vruchten - Boekbespreking

Het belang van zelf wijn maken

Het maken van je eigen wijn heeft verschillende voordelen. Ten eerste kun je de smaak en het aroma van de wijn volledig aanpassen aan je eigen voorkeuren. Je hebt de controle over elk aspect van het proces, van de keuze van het fruit tot het toevoegen van suiker en gist. Dit stelt je in staat om je eigen unieke wijnen te creëren die perfect passen bij jouw smaak.

Daarnaast is het maken van wijn van fruit en vruchten een duurzame en milieuvriendelijke keuze. In plaats van wijn te kopen die is geproduceerd met behulp van industriële methoden en mogelijk schadelijke chemicaliën, kun je je eigen wijn maken met natuurlijke ingrediënten. Dit geeft je niet alleen gemoedsrust, maar het kan ook leiden tot een gezondere en smakelijkere wijn.

Tot slot kan het maken van je eigen wijn ook een leuke en lonende hobby zijn. Het is een activiteit waar je trots op kunt zijn en waar je van kunt genieten met vrienden en familie. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten en experimenteren met verschillende smaken en recepten. Het proces van wijnmaken kan bovendien ontspannend en therapeutisch zijn, waardoor het een waardevolle bezigheid is.

Stappen om zelf wijn te maken

Nu je hebt ontdekt waarom zelf wijn maken zo belangrijk en leuk is, laten we eens kijken naar de stappen die je moet volgen om je eigen wijn te maken. Hier is een overzicht van het proces:

Selecteren van fruit en vruchten

Het eerste wat je moet doen, is het selecteren van fruit en vruchten van goede kwaliteit. Je kunt experimenteren met verschillende soorten fruit, zoals appels, peren, bessen en druiven. Zorg ervoor dat het fruit rijp en vrij van beschadigingen is, omdat dit de kwaliteit en smaak van je wijn zal beïnvloeden.

Wassen en schoonmaken van fruit

Nadat je het fruit hebt geselecteerd, moet je het grondig wassen om vuil en ongewenste stoffen te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle delen van het fruit goed schoonmaakt, inclusief de schil en het vruchtvlees.

Persen van fruit

Het volgende onderdeel van het proces is het persen van het fruit om het sap te extraheren. Je hebt verschillende opties voor het persen van fruit, zoals het gebruik van een fruitpers, een blender of zelfs de handmatige methode. Kies de methode die het beste bij jou en je beschikbare apparatuur past.

Toevoegen van suiker en gist

Na het persen van het fruit moet je suiker en gist toevoegen aan het sap. Suiker is nodig om de gisting op gang te brengen en de smaak van de wijn te verbeteren. Gist is verantwoordelijk voor het omzetten van de suiker in alcohol tijdens het fermentatieproces. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheden suiker en gist toevoegt, afhankelijk van het recept dat je gebruikt.

Fermentatieproces

Het fermentatieproces is een cruciale stap in het maken van wijn. Nadat je de suiker en gist hebt toegevoegd, moet je het sap laten fermenteren. Dit proces kan enkele weken duren en vereist een constante temperatuur en een goede luchtdichte afsluiting. Gedurende deze tijd zal de suiker in het sap worden omgezet in alcohol, waardoor de wijn ontstaat.

Filteren en overhevelen

Zodra de fermentatie is voltooid, moet je de wijn filteren en overhevelen naar een schone container. Dit helpt bij het verwijderen van eventuele vaste stoffen en sedimenten die zich tijdens het fermentatieproces hebben verzameld. Door de wijn over te hevelen naar een nieuwe container, kun je ook eventuele ongewenste luchtinsluiting vermijden.

Rijping en bottelen

Het laatste stadium van het wijnmaakproces is de rijping en het bottelen van de wijn. Afhankelijk van het recept en de gewenste smaakprofiel, kan de wijn enkele maanden tot enkele jaren rijpen. Tijdens de rijping zal de wijn zich ontwikkelen en complexiteit en smaak krijgen.

Zelf wijn maken van fruit en vruchten - Boekbespreking

Populaire fruit- en vruchtsoorten voor wijnmaking

Als het gaat om het maken van wijn met fruit en vruchten, zijn er talloze opties om uit te kiezen. Enkele populaire keuzes zijn:

 • Appels: Appelwijn is een klassieke keuze en kan zowel zoet als droog worden gemaakt, afhankelijk van je voorkeur.
 • Peren: Perenwijn heeft een heerlijk aroma en kan variëren van licht en fris tot rijk en vol.
 • Bessen: Bessen zoals aardbeien, frambozen en bramen kunnen worden gebruikt om fruitige en verfrissende wijnen te maken.
 • Druiven: Naast het maken van traditionele druivenwijnen, kun je ook experimenteren met het maken van wijn met verschillende soorten druiven, zoals witte, rode en zelfs tafeldruiven.

Benodigde materialen voor het maken van wijn

Om je eigen wijn te maken, heb je verschillende materialen nodig. Hier is een lijst van enkele essentiële benodigdheden:

 • Fruit of vruchten
 • Pers om sap te extraheren
 • Gist en suiker
 • Gistingsemmer
 • Luchtsluis
 • Filter of gaasdoek
 • Glazen flessen om de wijn in te bewaren

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voordat je aan je wijnmaakavontuur begint.

Zelf wijn maken van fruit en vruchten - Boekbespreking

Tips voor succesvol wijn maken

Tot slot, hier zijn enkele nuttige tips om ervoor te zorgen dat je wijnmaakavontuur een succes wordt:

 1. Volg het recept nauwkeurig: Zorg ervoor dat je het recept volgt en de juiste verhoudingen en stappen volgt. Dit zal je helpen om consistente resultaten te behalen en de kwaliteit van je wijn te waarborgen.

 2. Houd alles schoon: Hygiëne is essentieel bij het maken van wijn. Zorg ervoor dat al je apparatuur schoon is en vermijd de opbouw van bacteriën, schimmels en ongewenste micro-organismen.

 3. Experimenteer met smaken: Wees niet bang om te experimenteren met verschillende smaken en fruitcombinaties. Dit is een geweldige manier om je eigen unieke wijnen te creëren en je creativiteit de vrije loop te laten.

 4. Geduld is een schone zaak: Wijnmaken is een proces dat tijd en geduld vergt. Geef je wijn de tijd om te rijpen en ontwikkeling en complexiteit te krijgen. Het wachten is zeker de moeite waard.

Met deze tips en het boek ‘Zelf wijn maken van fruit en vruchten’ heb je alle tools en kennis die je nodig hebt om je eigen heerlijke wijnen te maken. Veel succes en geniet van het proces! Proost!

Bestellen bij Brouwland

Disclosure: Als een Bol.com Associate ontvang ik een kleine commissie bij sommige aankopen.

Populair

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg/uur

410 views8 min. leestijd
Homemade Appelwijn

Zelf Appelwijn Maken

356 views14 min. leestijd

Wijngist Calculator

Je hebt 0 gram gist nodig voor de ingevoerde hoeveelheid wijn.

Startpakket wijnmaken 30 l
€ 99,99