mousserende wijn

bentoniet in combinatie met kieselsol en gelatine gebruiken voor het klaren van witte wijn?

Vraag: Is het noodzakelijk om zowel bentoniet als een combinatie van kieselsol en gelatine te gebruiken voor het klaren van witte wijn, of is het gebruik van slechts één van deze klaringsmiddelen voldoende?

Antwoord: Het klaren van witte wijn is een proces waarbij ongewenste deeltjes uit de wijn worden verwijderd om de helderheid en stabiliteit te verbeteren. Bentoniet, kieselsol en gelatine zijn allemaal veelgebruikte klaringsmiddelen in de wijnbereiding, maar ze werken op verschillende manieren en worden voor verschillende doeleinden gebruikt.

  1. Bentoniet: Dit is een kleisoort die vooral effectief is in het verwijderen van eiwitten uit wijn, wat belangrijk is voor de hitte-stabiliteit van de wijn. Het wordt vaak als eerste gebruikt, vooral bij witte wijn, omdat eiwitten in witte wijn kunnen leiden tot vertroebeling.

  2. Kieselsol en Gelatine: Dit duo wordt vaak samen gebruikt in wat bekend staat als een ‘combinatieklaring’. Kieselsol, een vorm van siliciumdioxide, werkt voornamelijk door het creëren van een positieve lading in de wijn. Gelatine, een eiwit, heeft een negatieve lading. Wanneer ze samen worden gebruikt, hechten ze aan tegenovergesteld geladen deeltjes in de wijn, waardoor deze zwaarder worden en naar de bodem zakken. Deze methode is effectief voor het verwijderen van tannines en andere fenolische verbindingen.

Of je beide methoden moet gebruiken, hangt af van de specifieke behoeften van jouw wijn. Als je bijvoorbeeld weet dat je wijn een hoog eiwitgehalte heeft, kan het gebruik van bentoniet noodzakelijk zijn. Als je wijn daarnaast ook nog tanninerijk is of andere ongewenste fenolische verbindingen bevat, kan een behandeling met kieselsol en gelatine nuttig zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat te veel klaren de wijn kan strippen van gewenste smaken en aroma’s. Het is dus altijd een kwestie van balans vinden en eventueel experimenteren met kleine hoeveelheden om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke wijn.

Populair

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg

Appelvreter SPEIDEL 1000 kg/uur

355 views8 min. leestijd
Homemade Appelwijn

Zelf Appelwijn Maken

296 views14 min. leestijd

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijngist Calculator

Je hebt 0 gram gist nodig voor de ingevoerde hoeveelheid wijn.

Startpakket wijnmaken 30 l
€ 99,99