Als het leven je te veel overrijpe peren geeft, is het tijd om te leren hoe je perenwijn kunt maken. Dit wijnrecept is droog, met een lichte perensmaak, en is een goede manier om zeer rijpe en licht beschadigde peren te gebruiken.
Dit recept is aangepast van “Hoe Maak Je Wijn in Je Eigen Keuken” door Mettja C. Roate. “Hoe Maak Je Wijn in Je Eigen Keuken” is oud en moeilijk te vinden, maar als je een exemplaar kunt vinden, pak het dan.
De recepten gebruiken gangbare keukeningrediënten in plaats van gespecialiseerde wijnbereidingsingrediënten, wat geweldig is voor de beginnende of incidentele brouwer. Ik heb het recept een beetje aangepast om wijngist toe te voegen.
Je kunt zelfgemaakte wijn maken met wilde gisten, maar het is gemakkelijk om een fout te maken en van zelfgemaakte wijn naar zelfgemaakte azijn te gaan.
Als je geniet van het maken van landwijnen met een breed scala aan ingrediënten, is “Wild Wijn Maken” door Richard W. Bender nu verkrijgbaar bij Storey Publishing. Het bevat onder andere perenwijn, blauwe bessen-perenwijn en peren-zwarte bessenwijn, samen met 142 andere leuke recepten.
Er zijn vruchten- en groentewijnen; bloemen- en kruidenwijnen; hete peperwijnen en cannabiswijnen. De foto’s zijn prachtig en de auteur onthult het geheim van succesvol wijnmaken.
Je zult ook merken dat ikzelf ook op de achterkant van het boek genoemd word, omdat ik een voorproefje van het boek kreeg voordat het werd uitgebracht.
Zelfgemaakt Perenwijn Recept
Ingrediënten
- 4 liter gehakte, ongeschilde rijpe peren (ongeveer vijf pond)
- 3 kopjes witte rozijnen, gehakt
- 6 kopjes rietsuiker
- 1 kopje lichte bruine suiker
- 4 liter water
- 1 pakket champagnegist Champagnegist bestellen
- 1 theelepel gistvoedingsstof (optioneel) Gistvoedingsstof bestellen
Bereidingswijze
Opmerking: Als je geen crock hebt, kun je je wijn fermenteren in een grote, voedselveilige container – gebruik gewoon geen aluminium of iets reactiefs. Sommige lokale bouwmarkten of thuisbrouwwinkels hebben crocks naast andere fermentatievaten. Ik gebruik een twee liter crock omdat de wijn tijdens de initiële fermentatie schuimt.
De peren moeten rijp genoeg zijn zodat de steeltjes gemakkelijk loslaten. Zo niet, zet ze dan opzij en wacht nog een paar dagen. (Peren rijpen van de boom af.) Was, snijd, snijd in vieren en hak of plet de peren fijn. Schillen mogen erbij, maar houd de zaden buiten. Perenzaden zijn bitter en kunnen de wijn een onaangename smaak geven. Plet de peren met een aardappelstamper of goed gewassen handen. Doe de peren en rozijnen in de crock.
Los de bruine en witte suiker op in twee liter water in een middelgrote steelpan op laag vuur. Breng aan de kook en zet vervolgens opzij om af te koelen tot lauwwarm.
Voeg 2 liter water toe aan het fruitmengsel in de crock en voeg dan het suikerwater toe. Roer goed om de suiker gelijkmatig te verdelen. Strooi gist en gistvoedingsstof over het fruit, roer tot ze volledig zijn opgelost en goed gemengd.
Het Fermenteren van de Perenwijn
Bedek en bewaar op een warme plek gedurende drie weken, roer dagelijks en plet het fruit tegen de zijkant van de crock. Ik gebruik een bloemzakdoek die ik vastzet met een oude elastische haarband om mijn wijnen te bedekken. Fruitvliegen houden van gefermenteerd voedsel, dus zorg ervoor dat je container goed is afgesloten.
Aan het einde van de initiële drie weken fermentatieperiode, zeef het mengsel door een gelei zak of bloemzakdoek, knijp het goed uit. Giet de vloeistof terug in de crock. Zet op een warme plek om nog twee weken te fermenteren. Tijdens deze tweede fermentatie is roeren niet nodig.
Aan het einde van de tweede fermentatie (wat in totaal vijf weken duurt), zeef de vloeistof door meerdere lagen kaasdoek of een bloemzakdoek. Hevel of schep in de zeef, laat het sediment op de bodem van de crock achter. (Op dit punt streef je naar een helder product.)
Giet de heldere wijn terug in de crock of een carboy om nog twee dagen te laten bezinken. Doe de troebele wijn uit de bodem van de crock in een pot van twee liter om nog twee dagen te laten bezinken en giet dan zoveel mogelijk heldere vloeistof af. Voeg toe aan de rest van de wijn en laat nog een dag staan.
Het Bottelen van de Perenwijn
Zodra de perenwijn is bezonken, kun je deze direct in flessen bottelen of in een carboy plaatsen. Op dit punt kan er nog wat actieve gist aanwezig zijn, dus als je het in flessen doet, plaats dan ballonnen over de openingen zodat de gassen kunnen ontsnappen. Als de ballonnen niet meer opblazen, kurk dan de flessen en laat ze minstens 6 tot 12 maanden op een koele, donkere plek rijpen voordat je ze drinkt.
Als je een carboy gebruikt, hevel de wijn dan over in de carboy, houd de sifonslang van de bodem van de crock om de wijnresten achter te laten. Plaats een waterslot en laat de wijn zes maanden in de carboy rijpen voordat je bottelt. Bij het bottelen, hevel in flessen en laat de resten op de bodem van de carboy achter voor een heldere wijn.
Het gebruik van een carboy geeft een helderdere wijn, omdat je het sediment nog een keer achterlaat.
Links om Wijnbereidingsapparatuur Online te Kopen
- Twee liter crock
- Glas met één liter carboy met waterslot
- Wijnflessen
- Wijnflessenkurken
- Dubbelhevelwijnflessenkurker
Geef Je Zelfgemaakte Perenwijn Wat Extra Pit
“Hoe Maak Je Wijn in Je Eigen Keuken” merkt op…
Als je meer karakter in je wijn wilt, voeg dan 1/4 pond gekonfijte gember, fijngehakt, toe op hetzelfde moment als de rozijnen. Als je naast de pittige smaak ook wat hitte wilt, voeg dan ook tien of twaalf zwarte peperkorrels toe.
Er was ooit een poging om perenwijn commercieel op de markt te brengen in dit land. Vanwege de flauwheid moesten wijnmakers het tot 20% versterken met perenbrandewijn. Zelfgemaakte wijn kan ook worden versterkt voor betere resultaten. Ik merk dat het gebruik van een goede kwaliteit druivenbrandewijn een heerlijke smaak geeft. Ik voeg dit toe vlak voor de twee dagen bezinktijd, ongeveer 2 kopjes brandewijn per gallon.
In Frankrijk en Duitsland is er een peren champagne die op vrijwel dezelfde manier wordt gemaakt; echter, het wordt gebotteld en goed afgesloten, terwijl het nog aan het fermenteren is, wat zorgt voor bruisende wijn wanneer het wordt geopend.
Meer Zelfgemaakte Wijnrecepten
De bereiding van wijn maakt de keuken soms een beetje naar stooksel ruiken, maar het is behoorlijk lekker stooksel. Zelfgemaakte wijn is een geweldige manier om overvloedige producten te gebruiken die anders verloren zouden gaan. Het is veilig om de overgebleven perenwijnprut aan de kippen te geven, of om er fruitcake van te maken. Zorg er gewoon voor dat je ze niet zoveel geeft dat ze dronken worden.
Andere zelfgemaakte wijnrecepten op de site zijn onder andere:
- Makkelijk Aardbeienwijn Recept – Perfect voor Beginners
- Pompoenwijn
- Paardebloemwijn
- Vlierbessenwijn
- Kweekgraswijn
Zelfgemaakte Perenwijn
Dit eenvoudige recept voor zelfgemaakte perenwijn combineert slechts een paar eenvoudige ingrediënten om een overvloed aan rijpe peren om te toveren tot heerlijke zelfgemaakte wijn.
- Opbrengst: 1 gallon
Ingrediënten
- 2240 gram gehakte, ongeschilde rijpe peren (ongeveer vijf pond)
- 375 gram witte rozijnen, gehakt
- 1152 gram rietsuiker
- 200 gram lichtbruine suiker
- 4 liter water
- 1 pakje champagne gist
- 1 theelepel gistvoeding (optioneel)
Instructies
Peren moeten rijp genoeg zijn zodat de stelen gemakkelijk uitvallen. Zo niet, zet ze dan opzij en wacht nog een paar dagen. (Peren rijpen niet aan de boom.) Was, snijd de stelen af, snijd de peren in vieren en hak ze fijn of plet ze goed. De schil mag blijven zitten, maar houd de zaden eruit. Perenzaden zijn bitter en kunnen de wijn een onaangename smaak geven. Plet de peren met een aardappelstamper of goed gewassen handen. Doe de peren en rozijnen in een grote pot.
Los bruine en witte suiker op in twee liter water in een middelgrote kookpan op laag vuur. Breng aan de kook en zet dan opzij om af te koelen tot lauwwarm.
Voeg 2 liter water toe aan het fruitmengsel in de pot en voeg dan het suikerwater toe. Roer goed om de suiker gelijkmatig door het mengsel te verdelen. Strooi gist en gistvoeding over het mengsel en roer tot ze volledig zijn opgelost en goed gemengd.
Het fermenteren van de perenwijn
Bedenk de pot en bewaar deze op een warme plaats gedurende drie weken, waarbij je dagelijks roert en het fruit tegen de zijkant van de pot plet. Ik gebruik een meelzakdoek die ik vastmaak met een oude elastische hoofdband om mijn wijnen te bedekken. Fruitvliegen zijn dol op gefermenteerd voedsel, dus zorg ervoor dat je container goed is afgesloten.
Aan het einde van de initiële drie weken fermentatieperiode, zeef het mengsel door een gelei zak of meelzakdoek en knijp het heel goed uit. Giet de vloeistof terug in de pot. Zet het op een warme plaats om nog twee weken verder te fermenteren. Tijdens deze tweede fermentatie is roeren niet nodig.
Aan het einde van de tweede fermentatie (wat in totaal vijf weken duurt), zeef de vloeistof door meerdere lagen kaasdoek of een meelzakdoek. Sifon of schep in de zeef, laat het bezinksel op de bodem van de pot achter. (Op dit punt streef je naar een helder product.)
Giet de heldere wijn terug in de pot of een karaf en laat deze twee dagen staan zodat deze weer kan bezinken. Doe de troebele wijn van de bodem van de pot in een pot van twee liter om twee dagen te bezinken en trek dan zoveel mogelijk heldere vloeistof af. Voeg deze toe aan de rest van de wijn en laat nog een dag staan.
Het bottelen van de perenwijn
Zodra de perenwijn is bezonken, kun je deze direct in flessen bottelen of in een karaf plaatsen. Op dit moment kan er nog wat actieve gist aanwezig zijn, dus als je het in flessen doet, plaats dan ballonnen over de openingen zodat de gassen kunnen ontsnappen. Wanneer de ballonnen niet meer opblazen, kurk de flessen dan en laat ze minstens 6 tot 12 maanden in een koele donkere ruimte rijpen voordat je ze drinkt.
Als je een karaf gebruikt, sifon de wijn in de karaf, houd je sifonslang uit de buurt van de bodem van de pot om de wijnresten achter te laten. Plaats een waterslot en laat de wijn zes maanden in de karaf rijpen voordat je gaat bottelen. Bij het bottelen, sifon in flessen en laat de resten op de bodem van de karaf achter voor een helderdere wijn.
Het gebruik van een karaf geeft een helderdere wijn, omdat je het bezinksel nog een extra keer achterlaat.
Opmerkingen
Opmerking: Als je geen grote pot hebt, kun je je wijn fermenteren in elke grote, voedselveilige container – gebruik gewoon geen aluminium of iets reactiefs. Sommige lokale bouwmarkten of brouwwinkels hebben naast andere fermentatievaten ook potten. Ik gebruik een pot van twee gallon omdat de wijn opborrelt tijdens de initiële fermentatie.