5 Simpele Stappen voor Het Kweken van Druiven in Jouw Eigen Achtertuin

Het Kweken van Druiven in Jouw Eigen Achtertuin – 5 Simpele Stappen

Heb je ooit gedroomd van het plukken van grote trossen zonverwarmde, sappige druiven uit je eigen achtertuin? Het kweken van druiven is makkelijker dan je denkt. Hier is hoe je met vertrouwen druiven kunt kweken.

  • Druiven kunnen groeien in midden- en het zuiden van Nederland, wat betekent dat ze bijna overal in de zuidelijkere provincies kunnen worden geteeld. Als je goede grond hebt, wat ruimte kunt missen, en geen bezwaar hebt tegen jaarlijkse snoei, dan is druiven kweken eenvoudig. Het is zeker niet moeilijker dan andere gewassen in je achtertuin.
  • De sleutels tot succes zijn eerst beslissen welk soort gewas je wilt (om te eten of om wijn van te maken). Kies dan de juiste variëteiten die goed zullen groeien en produceren in jouw regio. (We hebben enkele van onze favoriete variëteiten genoemd). Zodra je dit hebt bepaald, volg dan de onderstaande stappen voor het planten, verzorgen en oogsten. Verwacht dat je heerlijke vruchten kunt oogsten in het derde of vierde jaar, rond eind zomer of begin herfst.

5 Simpele Stappen voor Het Kweken van Druiven in Jouw Eigen Achtertuin

Hoe Je Druiven Kunt Kweken in 5 Simpele Stappen

1. Vind de beste plek om je druiven te planten

In principe heb je een grote, open, zonnige ruimte met goede grond nodig. Druiven hebben ongeveer 50 tot 100 vierkante voet per wijnstok nodig als ze verticaal groeien op een tralie of pergola. Ze hebben ongeveer 8 voet ruimte nodig tussen de rijen als je ze horizontaal in rijen plant. Bovendien zeven tot acht uur direct zonlicht per dag. Hoewel ze in verschillende soorten grond kunnen groeien, zullen ze het goed doen in goed doorlatende, rijke, organische grond (druiven verdragen geen natte voeten). Grond die goed vermengd is met voldoende compost of bodemverbeteraar. Luchtcirculatie aan alle kanten helpt tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

2. Kies de beste druivensoort voor jouw klimaat

Er zijn drie basissoorten druiven: Amerikaanse, Europese en Muscadine. Er zijn ook hybriden (zoals onze favoriete Zestful-druiven) gemaakt door Amerikaanse en Europese variëteiten te combineren.

Amerikaanse (Vitis labrusca) druiven zijn het meest winterhard (zones 4-7) en gedijen goed in gebieden met een kort groeiseizoen, zoals het noordoosten. Deze worden meestal gebruikt voor tafeldruiven, sappen en gelei.

Europese (Vitis vinifera) druiven geven de voorkeur aan een warm en droog klimaat zoals het Middellandse Zeegebied (zones 7-10) met een langer groeiseizoen. Afhankelijk van de variëteit worden deze gebruikt voor wijnbereiding en als tafeldruiven.

Muscadine (Vitis rotundifolia) druiven zijn inheems in Noord-Amerika en gedijen goed in het vochtige zuiden (zones 7-9). Deze worden vaak gebruikt voor wijnbereiding en als tafeldruiven.

Kies zorgvuldig op basis van jouw USDA-zone. Sommige variëteiten geven de voorkeur aan koelere temperaturen, terwijl andere gedijen in de hitte. Raadpleeg je lokale Tuincentrum voor de beste variëteiten voor jouw specifieke gebied en behoeften.

Hier zijn een paar van onze favoriete variëteiten van hybride, Amerikaanse en Europese tafeldruiven.

Zestful™: Onze Favoriete Tafeldruiven op de Markt

rood-paarse tafeldruiven tussen groene bladeren

Zestful™
Lollipop Druif

Perfect voor achtertuinkweek, met snelgroeiende wijnstokken en grote trossen smakelijke, dieprode, pitloze druiven. Heerlijk vers en gedroogd als rozijnen. Zones 7-9.

Foto: Monrovia door Brandon Friend-Solis

ovaalvormige groene druiven als vingers

Zestful™
Waterfall Druif

Unieke vingerachtige groene druiven hangen in lange, losse trossen aan deze snelgroeiende wijnstok. Overvloedige vruchten rijpen in de late zomer. Zones 7-9.

Foto: Monrovia

ronde groen-gele druiven

Zestful™ Golden
Chalice Druif

Snelgroeiende wijnstokken dragen zeer grote trossen knapperige, heerlijke champagnekleurige vruchten in de zomer die bijna volledig pitloos zijn. Zones 7-9.

Foto: Monrovia

Beste Amerikaanse (Koudebestendige) Tafeldruiven

Catawba Druif

Catawba Druif

Een krachtige, winterharde, bladverliezende wijnstok met grof getextureerd, diepgroen blad. Middelgrote trossen ronde paars-rode druiven zijn geschikt voor gelei, sappen en zoete wijnen. Zones 4-8.

Niagara Druif

Niagara Druif

Een krachtige, koudebestendige en bladverliezende wijnstok die grote, volle trossen groen-gouden druiven produceert die zoet en sappig zijn. Zones 4-8.

Oostelijke Concord Druif

Oostelijke Concord Druif

Gekweekt om zijn trossen smakelijke, aromatische blauw-zwarte druiven die van eind augustus tot september rijpen. Zones 4-8.

Beste Europese Tafeldruiven

Flame Pitloze Druif

Flame
Pitloze Druif

Een favoriete vroeg-seizoen variëteit die wordt gewaardeerd om zijn uitstekende smaak. Middelgrote trossen ronde, rode, pitloze vruchten met een stevige, knapperige textuur. Zones 7-9.

Thompson Pitloze Druif

Thompson
Pitloze Druif

Een krachtige variëteit met grote trossen kleine, zoete, mild smakende groene druiven. Een fantastische tafeldruif voor het midden van het seizoen. Zones 7-9.

Ruby Pitloze Druif

Ruby
Pitloze Druif

Een zoete dessertvariëteit met grote trossen kleine tot middelgrote pitloze, rood tot rood-zwarte bessen die in het midden van het seizoen rijpen. Zones 7-9.

3. Plant je nieuwe druivenstok meteen goed in je achtertuin

Tafeldruiven hebben geen ingewikkeld ondersteuningssysteem nodig. Hoewel het goed is om ze van de grond af te halen en op een tralie te plaatsen waar je ze gemakkelijk kunt snoeien en oogsten. Wijndruiven hebben een horizontale structuur nodig die hen de nodige ondersteuning geeft en waarmee je ze kunt trainen. In milde wintergebieden (USDA Zone 7 en warmer) kun je je druivenstokken in het vroege winter planten. In koudere streken wacht je op het vroege voorjaar. Druivenstokken ontwikkelen diepe wortels (tot wel 15 voet). Graaf daarom een plantgat van ongeveer twee voet diep en breed, en verrijk het met compost.

Hoeveel Druivenstokken Moet Ik Planten?

  • Volwassen tafeldruiven kunnen 15 tot 30 pond per wijnstok produceren. Je wilt misschien maar een paar wijnstokken planten.
  • Volwassen wijndruiven produceren ongeveer 12 pond per wijnstok en er is 40 pond nodig om 12 flessen te maken. Als je serieus bent over wijn maken, heb je veel wijnstokken nodig.

4. Onderhoud en snoei je druivenstokken

Druiven groeien op groei die één jaar oud is. Daarom is het belangrijk om een snoeischema aan te houden om oudere groei te verwijderen en nieuwe groei te stimuleren. De meest voorkomende fout bij het snoeien van druiven is dat er niet genoeg wordt gesnoeid. Eenmaal een druivenstok volledig is gevestigd, zul je eigenlijk meer plant afsnijden dan je achterlaat.

Druiven kunnen op een paar verschillende manieren worden getraind. Dit hangt af van jouw tuindoelen en de structuur die je van plan bent te gebruiken voor ondersteuning.
1) Wijngaardstijl – Het klassieke systeem van twee draden gespannen tussen palen. Dit heeft als voordeel dat je druiven gemakkelijk kunt oogsten. Het vereist slechts een smalle ruimte, zoals langs een hek of muur. Deze methode heeft één centrale stam en een één jaar oude scheut met ongeveer 8 knoppen die horizontaal op elke draad groeien. Als je wilt zien hoe professionals hun druivenstokken snoeien, kun je hier meer informatie vinden.

2) Op een tralie of pergola – Een geweldige manier om eetbare planten op een decoratieve manier op te nemen. Druiven kunnen op bogen worden getraind of worden gebruikt om seizoensschaduw te bieden op een pergola. Hoe mooi zou het zijn om te kunnen reiken en een snack te pakken terwijl je ontspant op je terras?! Je kunt gedetailleerde instructies vinden over het trainen en snoeien van druiven op een pergola hier.

Op zoek naar een eenvoudigere, meer informele methode? Hier is hoe je je druiven onder controle kunt houden en fruit kunt produceren zonder een snoei-expert te worden. Snoei je druiven in de late winter of het vroege voorjaar. Wanneer je klaar bent met het snoeien van je druivenstok, moeten er slechts twee dingen overblijven. Een permanente hoofdstam of stammen en groei die één jaar oud is.

Je wilt niet alle één jaar oude groei behouden – er kan veel van zijn! Verwijder oudere houtachtige delen en dun de één jaar oude groei uit en verkort deze. Je kunt 2 tot 8 knoppen op een scheut laten zitten.

Snoeien kan in de zomer worden gedaan om de wijnstokken op te ruimen, vooral als je merkt dat ze wat wilder worden dan je wilt. Uitdunnen kan ook helpen om de vruchten meer zonlicht te geven en de luchtstroom te vergroten om meeldauw te voorkomen. Als je merkt dat de vruchten in dichte schaduw groeien, wil je misschien wat uitdunnen.

Meer informatie over snoeien vind je hier.

Veelvoorkomende uitdagingen bij het onderhouden van druiven

Meeldauw is de meest voorkomende ziekte die druiven aantast. Dit kan worden beheerst door de luchtcirculatie te verbeteren en regelmatig te sproeien in het voorjaar. Vogels? Probeer ze te bedekken met netten.

5. Voed je druiven af en toe

Druivenstokken hebben over het algemeen niet veel meststoffen nodig, dus bemest spaarzaam. In het vroege voorjaar breng je ongeveer acht tot tien ons 10-10-10 of 10-20-20 meststof aan. Voeg in het vroege voorjaar een laag hoogwaardige compost toe aan de basis van je druivenstokken. Dit kan vaak de juiste hoeveelheid voedingsstoffen aan de grond toevoegen, zodat je druiven jaarlijks kunnen groeien en produceren.